• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zalepili se za zemlju da bi je zaštitili

Izvor mondo.rs

Protesti protiv kontroverznog procesa dobijanja gasa i nafte iz škriljaca frakingom u Engleskoj su podignuti na sasvim novi nivo - demonstranti su se bukvalno zalepili međusobno i za zemlju.

"Superlepak" demonstracije i svojevrsan protestni performans ispred londonskog sedišta PR agencije Bel Potinger, čiji je klijent kompanija Kuadrila, dodatak je na seriju protesta protiv ove energetske kompanije ispred njihovog istražnog polja u Balkombu.

Policija je imala muka da hemijskim sredstvom odlepi šest demonstranata u centru Londona i dvadesetak u Balkombu, ali je zato imala mnogo lakši posao da uhapsi poslanika iz Partije Zelenih Karolinu Lukas, koja se pridružila demonstrantima.

Šta je fraking?

Fraking je tehnološka operacija vađenja gasa sa velike dubine. U zemlju bogatu uljanim škriljcima se pod velikim pritiskom utiskuje voda, pesak i hemijska mešavina, da bi se na površinu izbacio gas ili nafta. Odomaćena je u SAD ali širom sveta izaziva ekološku zabrinutost zbog donošenja velike količine vode na mesto bušenja, širenja kancerogenih materija kroz zemljište, ali i izazivanja pomeranja tla.

"Zajedno sa svima koji su učestvovali u akciji danas pokušavam da zaustavim proces (sprovođenja frakinga) koji može da donese ogromne (ekološke) štete u decenimjama koje dolaze. Dokazi su jasni, fraking podriva napore oko klimatske krize i novi potencijalno veliki rizik po lokalnu prirodnu okolinu", prenosi "Dejli majl" reči Lukas.

Ona tvrdi da vlada ignoriše činjenice i "kada demokratski proces omane" građani nemaju mnogo prostora da deluju već da primene direktnu nenasilnu akciju.

Aktivisti su počeli šestodnevni "Povrati svoju silu" protest iz kampu u Balkombu, gde Kvadrila buši naftu.

Na stotine demonstranata našlo se nasuprot mnogobrojnih policajaca koji nisu imali previše razumevanja za ekološke razloge protesta.

Fraking protest
Izvor: YouTube

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Da

Ima dokumentarac H2Oil koji govori o ovoj metodi i prilaze video zapis sta ostaje posle tog procesa.

special image