Ministri EU u sredu o Egiptu

Ministri spoljnih poslova EU sastaće se vanredno u sredu u Briselu kako bi razmotrili situaciju u Egiptu i dogovorili zajednički stav.
Ministri spoljnih poslova EU sastaće se vanredno u sredu u Briselu kako bi razmotrili situaciju u Egiptu i dogovorili zajednički stav.

Odluka je doneta u Briselu na današnjem sastanku ambasadora EU, koji su razmatrali nastalu krizu između egipatske vojske i pristalica svrgnutog islamističkog predsednika Mohameda Morsija.

U Egiptu je prošle nedelje uvedeno vanredno stanje zbog žestokih sukoba policije i Morsijevih pristalica, u kojima je za četiri dana poginulo više od 800 ljudi.

Šefovi diplomatija evropske dvadesetosmorice razmotriće moguće opcije za reagovanje na tu krizu, u nastojanju da se izbegne građanski rat u toj zemlji.

Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo pomenuli su mogućnost da EU preispita svoje odnose sa Kairom ako se nastavi nasilje.

Jedna od opcija je prekid finansijske pomoći. EU je krajem 2012. odobrila program pomoć Egiptu od pet milijardi evra za period od 2012. do 2014.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.