• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Da smo atraktivni ne bi kupovali investitore"

Izvor Beta

Ne može reći da je zemlja koja plaća strancima za otvaranje radnih mesta atraktivna za dolazak kapitala, kaže ekonomista Milan Kovačević povodom izveštaja World Investment Report 2013.

Povodom izveštaja Ujedinjenih nacija, World Investment Report 2013, u kome se navodi da je Srbija prošle godine imala veoma mali nivo stranih direktnih investicija, Kovačević je agenciji Beta rekao da u Srbiji za povećanje ulaganja, pre svega, mora da se poboljša rad institucija, jer trenutno, kako je naveo, ni Vlada Srbije ne funkcioniše.

Govoreći o stranim direktnim investicijama, Kovačević je rekao da je, prema zvaničnim podacima, Srbija u prva tri meseca ove godine imala oko 200 miliona evra investicija koje se pod to podvode. On je, međutim, dodao da tu treba biti oprezan jer su u taj iznos uračunata i sredstva za kupovinu nekretnina i prodaju kapitala.

"Mi (Srbija) smo samo u priči vrlo atraktivni za strana ulaganja, a da je to istina ne bismo morali davati novce stranim ulagačima da kod nas ulože. Tek treba da stvorimo uslove za ulaganja", rekao je Kovačević.

Mizerni nivo ulaganja


Prema World Investment Report 2013, objavljenom na Unctad.org, Srbija je 2012. završila sa samo 352 miliona dolara stranih direktnih investicija.

Kovačević je rekao da srpski političari imaju običaj da svaku početnu nameru investitora proglase za ulaganja i da Srbija nema dobru bazu podataka o stranim ulaganjima.

Kako je naveo Kovačević, važno je pratiti ne samo priliv stranih investicija već i šta se sa njima dešava u dužem periodu.

Prema Kovačeviću, novi ministar finansija za koga slovi Lazar Krstić, moraće da uravnoteži javne finansije i da napravi koncept rada uz koji bi išao i aražman sa Međunarodnim monetarnim fondom kako bi Srbija dobila poverenje ulagača da će stvarno i sprovesti ono što je planirala.

Kao važno Kovačević je naveo i pojednostavljivanje administrativnih procedura za početak posla.

Izvor: Ilustracija MONDO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image