Svet

Sreda, 14.08.2013.

10:08

Zašto je nafta pojeftinila

Cene nafte za bliske termine isporuke su danas opale na vodećim svetskim berzama.

Izvor: Tanjug

Default images

To se desilo jer je neizvesno kakvi će biti novi pokazatelji o situaciji u privredi evrozone koja je već više od godinu dana u recesiji.

Američka nafta poreklom iz Teksasa za promptne isporuke pojeftinila je na Merkantilnoj berzi u Njujorku 63 centa, na 106,20 dolara po barelu, dok su ugovori za udaljenije rokove prodaje sklapani po ceni od 106,83 dolara, što je 72 centa više nego na kraju prethodnog poslovnog dana.

Na drugoj velikoj berzi u Londonu, kotacije nafte za bliske isporuke opale su 67 centi, na 107,81 dolar za barel od približno 159 litara, prenosi agencija AP.

Relativno jak dolar trenutno "radi" protiv poskupljenja nafte, kažu tržišni poslenici u Njujorku, uz napomenu da trgovinim naftnim ugovorima postaje "manje atraktivna kada američka valuta jača prema konkuretskim novčanim jednicama".

U prvom delu ove sedmice dolar je ojačao prema japanskom jenu i švacarskom franku, a u istom smeru su se kretali i kursevi valuta Australije i Kanade - dve zemlje koje su značajni izvoznici sirovina - ističe Majkl Hjuson berzanski ekspert firme CMC market.

Najnoviji izveštaj o stanju zdravlja ekonomije SAD pokazuje, inače, da je američka maloprodaja u julu bila nešto življa, dok je istovremeno nemnački Institut ZEW objavio podatke o rastu investicinog poverenja u prvoj po snazi evropskoj privredi tokom avgusta.

Takav izveštaj poznatog nemačkog ekonomskog instituta možda, prema oceni nekih naftnih trgovaca, bude uvod i u popravljanje poslovne klime u celoj 17 - članoj zoni evra koja je još početkom protekle godine "potunula" u recesiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

2 h

Aktuelno

Kada će odzvoniti preskupim kvadratima?

Stambena kriza u grupi velikih ekonomija otežaće povećanje ponude cenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju preduzeti odlučnije mere kako bi rešile problem, pokazala je Rojtersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina.

14:53

1.6.2024.

1 d

Podeli: