Capital.ba

Golić: Prava radnika preko stečajnog upravnika, odbora povjerilaca i suda

07.08.2013. / 15:56

golicBANJALUKA, Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da se trenutno prava radnika Građevinsko-industrijskog kombinata “Hidrogradnja” Istočno Sarajevo i ostalih povjerilaca mogu ostvariti isključivo preko stečajnog upravnika, odbora stečajnih povjerilaca i suda.

Golićeva je rekla da Vlada ne može da se miješa u nadležnost Okružnog privrednog suda Istočno Sarajevo, koji vodi stečajni postupak, za koji je pripremno ročište zakazano za 3. oktobar.

“Najavljeni protesti radnika mogu se shvatiti isključivo kao pritisci da ostvare prava koja im po zakonu, vjerovatno, ne pripadaju, a konačnu odluku može reći samo sud”, dodala je Golićeva.

Ona je izrazila sumnju da pojedini dokumenti dostavljeni u stečajnom postupku, na osnovu kojih se žele prijaviti određena potraživanja, ne odgovaraju činjeničnom stanju, zbog čega bi se mogle uključiti i nadležne institucije da izvrše određene provjere.

Golićeva je navela da je predstečajni upravnik upoznat o svim aktivnostima Vlade na sastanku sa predstavnicima resornog ministarstva i Ministarstva finansija, gdje su iskazane dobre namjere Vlade da se uključi u rješavanje stečajne reorganizacije preduzeća kupovinom neproduktivnih nekretnina do iznosa naplaćenog iračkog duga, ukoliko prispjela sredstva po ovom osnovu budu prenesena sa računa “Hidrogradnje”, na račun Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu Republike Srpske.

Ona je istakla da je resorno ministarstvo 24. jula sindikatu radnika ovog preduzeća uputilo detaljan pisani odgovor na njihova ranija obraćanja predsjedniku Vlade, o čemu je informisan kabinet premijera.

Prema njenim riječima, od prispjelih sredstava po osnovu iračkog duga “Hidrogradnja” je uplatila troškove banke, suda i advokata iz tada raspoloživih sredstava od oko četiri miliona dolara, koji su deponovani na posebnom računu, ali prispjela sredstva iračkog duga nisu prenijeli na Fond za upravljanje nekretninama i potraživanjima u vlasništvu Republike Srpske po odluci Vlade iz maja 2012. godine.

Ona je dodala da su namjere Vlade ponovo potvrđene na posljednjem sastanku sa nadležnim ministrima, direktorom Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, predstavnicima Sindikalne organizacije i privremenim stečajnim upravnikom u junu prošle godine.

Golićeva je precizirala da je aneksom sporazuma o regulisanju međusobnih odnosa u vezi sa preostalim dijelom obveznica po osnovu iračkog duga preuzeta obaveza deponovanja 60 odsto iznosa, ali da su se predstavnici Vlade nakon razgovora sa stečajnim upravnikom “Hidrogradnje” informisali da on ne može dati nalog, niti će tražiti saglasnost Vlade za postupanje po ovoj odredbi, jer je raspolaganje obveznicama još u nadležnosti Okružnog privrednog suda Istočno Sarajevo.

“Na ovom ročištu raspravljaće se o pravu na emitovanje obveznica koje se odnose na irački dug, s obzirom da su pojedini radnici preduzeća to osporili”, rekla je Golićeva, dodajući da će se tek nakon odluke suda moći realizovati odredba iz aneksa sporazuma.

Potpisanim Protokolom između Vlade i sindikalne organizacije “Hidrogradnje” raskinut je privatizacioni ugovor sa “Intregral inženjeringom” iz Laktaša, pri čemu se Vlada obavezala da će pomoći stečajnu reorganizaciju preduzeća, kako bi bilo sposobno da nastavi djelatnost.

Protokolom je predviđeno i da se dio neproduktivne imovine “Hidrogradnje” proda i izmiri dio neisplaćenih plata, dok bi se drugi dio plata i potraživanja konvertovao u akcije.

Tom prilikom dogovoreno je i da se preko resornog ministarstva realizuje uplata jednokratne novčane pomoći sindikalnoj organizaciji od 190.000 KM, zbog čega je Ministarstvo dobilo primjedbu Glavne službe za reviziju javnog sektora.

“Bilo je dogovoreno da se izvrši prenos uplaćenih sredstava sa prelaznog računa `Hidrogradnje` na račun Fonda za upravljanje nekretninama i potraživanjima, nakon uplate banke od 3.100.359 dolara u obveznicama i 996.168 dolara kamate, što je Republici Srpskoj pripalo na osnovu iračkog duga preduzeću”, dodala je Golićeva.

Radnici Građevinsko-industrijskog kombinata “Hidrogradnja” Istočno Sarajevo okupili su se danas u banjalučkom parku “Mladen Stojanović” tražeći sastanak sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, radi iniciranja skupštine povjerilaca za rješavanje stečajne reorganizacije ovog preduzeća.  Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!