Bezdan: Stigao vrh talasa Dunava

Vodostaj na Dunavu na ulasku u Srbiju kod Bezdana dostigao vrh talasa. Na snazi su redovne mere odbrana od poplava.

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2009.

00:32

Default images

Vodostaj Dunava i dalje raste. Očekuje se da će vrh talasa koji tokom dana dolazi u Srbiju kod Bezdana dostići oko 660 centimetara. Vodostaj kod Bezdana, iako visok, kratkotrajan je, kaže za B92 dežurni inženjer za odbranu od poplava Zvonko Matin. Nasipi se svuda prate i ukoliko negde dođe do problema, odmah se rešava, rekao je Matin.

Zbog očekivanog porasta nivoa Dunava i “Egzit” je izmestio svoj kamp na bezbedniju lokaciju na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Zbog skoro svakodnevnih, a obilnih padavina, vodostaj reka u Srbiji neprekidno raste.

Vodostaj Dunava danas kulminira kod Bezdana i dostiže 663 centimetara.

Posle toga se očekuje njegovo opadanje na tom mestu a potom i premeštanje dalje nizvodno, kaže za B92 dežurni inženjer za odbranu od poplava “Voda Vojvodine” Zvonko Matin.

“Vrh talasa se premešta posle toga nizvodno prema Novom Sadu. Znači, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, za dva do tri dana očekuje se vrh u Novom sadu, na 567 centimetara”, kaže Matin.

“’Vode Vojvodine’ sprovode odbranu od poplava u ukupnoj dužini od 255 kilometara. Sada je vrh na 563 centimetara, što je za 1,13 metara manje u odnosu na maksimalno zabeleženi iz 1965. godine od 776 centimetara, ili, ako upoređujemo, 2006. godine bilo je na 734 centimetara”, rekao je on.

Zbog porasta vodostaja Dunava kamp “Egzit festivala” neće ove godine biti iza Oficirske plaže koja je za to pripremljena, već će biti smešten na Petrovaradinskoj tvrđavi, na prostoru neaktivne kasarne “Janko Čmelik“.

Porast vodostaja reka Krivošija i Perajica, pritoka Save, izazvao je u subotu poplave oko stotinu kuća na perifieriji Valjeva i u selu Popučke.

Reke su se u međuvremenu vratile u korita i od jutros se radi na sanaciji terena.

Voda je ostala u nekim dvoriština i kućama. Vodoprivrednim organizacijama je naloženo da saniraju korita Krivošije, Perajice, Ljubostinje i nekoliko potoka u Popučkama kako bi oni bili spremni da prime nove veće količine padavina, koje se očekuju do kraja dana i tokom naredne noći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: