Deklaracija o stanju prava Bošnjaka

Na skupu u organizaciji Mešihata IZuS, koju predvodi Muamer Zukorlić, usvojena deklaracija o kršenju ljudskih, posebno verskih prava muslimana u Sandžaku.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 04.07.2009.

17:12

Default images

Povodom usvajanja Zakona o regionalizaciji, u novoj Deklaraciji, koju je je potpisalo 49 predstavnika bošnjačkih organa, ustanova i institucija, zatraženo je očuvanje osobenosti regije Sandžak što, kako je navedeno, podrazumeva njenu celovitost sa sedištem u Novom Pazaru.

Deklaraciju nisu potpisali narodni poslanik Sandžačke demokratske partije Munir Poturak i predsednik Narodnog pokreta Sandžaka Džemail Suljović, koji su prisustvovali skupu.

Objašnjavajući zbog čega nije potpisao Deklaraciju, Poturak je rekao da je on narodni poslanik i da ima sasvim drugačiju odgovornost u odnosu na ljude koji taj dokument potpisuju.

Glavni muftija Muamer Zukorlić je rekao da je Deklaracija svojevrstan nacionalni stav Bošnja u Sandžaku i Srbiji.

On je dodao da je najprirodnije da Sandžak bude celovita regija sa sedištem u Novom Pazaru, a ako tako ne bude "onda će biti protivljenja".

Zukorlić kaže da ga nije zabrinulo to što skupu nisu prisustvovali predstavnici Bošnjačke liste za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina, jer je "ovo je najveći stepen konsenzusa koji je moguće postići".

Funkcioner te koalicije i predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžević je ranije danas Tanjugu rekao da u toj koaliciji smatraju da jedan verski lider od, kako je rekao, dve islamske zajednice u Srbiji ne treba da saziv skupove na kojima bi se raspravljalo o političkim pitanjima.

Predstavnici Bošnjaka su osudili, kako se navodi, neustavno i nezakonito postupanje i diskriminatorski odnos Ministarstva vera prema Islamskoj zajednici.

Zbog neprimerenih izjava ministra vera Šijakovića povodom posete reisuleme Mustafe Cerića Sandžaku, pridružujemo se javnom zahtevu Islamske zajednice za njegovom smeno navodi se u tekstu objavljenom na sajtu Mešihata.

Učesnici su, dodaje se, osudili ekonomsku diskriminaciju prema gradjanima Sandžaka i od nadležnih državnih organa zahtevaju hitan program privrednog oporavka ove regije.

Od nadležnih državnih organa, kako se navodi, zahtevaju pokretanje procedure promene Ustava u skladu sa Deklaracijom bošnjačkih političkih stranaka iz oktobra 2006. godine.

U skladu sa principima i standardima evropskog regionalizma u procesu decentralizacije i regionalizacije Srbije, u budućim ustavnim i zakonskim rešenjima od nadležnih državnih organa zahtevamo uvažavanje osobenosti regije Sandžak, što podrazumeva njenu celovitost sa sedištem u Novom Pazaru, navodi se tekstu.

Od bošnjačkih predstavnika u Parlamentu i Vladi Srbije se, Zakona o regionalnom razvoju, zahteva neprihvatanje daljeg administrativnog rasparčavanja regije Sandžak.

Zatraženo je ubrzano donošenje Zakona o nacionalnim savetima u, kako se ističe, skladu sa evropskim standardima.

Učesnici skupa su se saglasili da ovo telo preraste u trajni forum sa ciljem redovnog i povremenog zauzimanja stavova o važnim pitanjima za bošnjački narod i regiju Sandžak.

Ovom skupu prethodilo je približavanje između dve vodeće bošnjačke stranke koje su najavile da će tražiti od Vlade garancije da će šest sandžačkih opština biti deo jednog regiona i da će podržati Predlog zakona o regionalnom razvoju samo ako opštine Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje budu u jednom regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: