Ekonomija

0

Paori traže bolji tretman, završen protest ispred Vlade (FOTO)

Autor: AM

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Paori traže bolji tretman, završen protest ispred Vlade (FOTO)

Članovi tog udruženja nezadovoljni su niskom otkupnom cenom pšenice od 16 dinara po kilogramu, s obzirom da je, prema njihovim rečima, cena proizvodnje 20 dinara, kao i kašnjenjem subvencija.

Paori traže da se odmah isplate subvencije za proizvodnju, kao i da "drugu turu" nafte, koju sada treba da kupe po ceni od 150 dinara po litru, plate odmah 100 dinara, a ne kao do sada da odmah plate 150 dinara, pa da im država vrati 50 dinara.

Oni, takođe, traže da država reaguje na vreme da se suncokret, soja i ostale jesenje kulture ne bi otkupljivali "budzašto", odnosno ispod cene proizvodnje.

Policija je sprečila paore da nezadovoljstvo izraze i prosipanjem pšenice ispred vlade, tako što su upozoreni da će im komunalna policija odmah napisati kaznu.

Poljoprivredni proizvođači doneli su osam džakova sa žitom, a na njih su stavili i kuvano žito i sveću sa obrazloženjem da je to simbolično "daća za srpsku poljoprivredu", koja je u veoma lošem stanju".

Predsednik Asocijacije "Banatski paori" Jan Husarik izjavio je novinarima da paori neće postavljati nikakve rokovi niti ultimatume, ali da očekuju da ih predstavnici vlade, a pre svega Vučić, što pre prime na razgovor.



Husarik je istakao da je ovakav "civilizovan način" protesta poslednji koji će paori organizovati, ali da za sada ne žele da najavljuju proteste sa poljoprivrednom mehanizacijom, kako ne bi pravili probleme građanima i državi koja je u teškoj situaciji.

On je naveo da poljoprivredni proizvođači nisu za to da se povećaju cene osnovnih životnih namirnica - hleba, šećera i ulja, ali da položaj poljoprivrednika mora da bude poboljšan kako bi oni sebi mogli da priušte te namirnice.

"Danas smo ovde doneli i kuvanog žita kao ''daću'' poljoprivredniku i poljoprivredi, jer ukoliko se ovakvo stanje produži veoma brzo ćemo biti u situaciji da nećemo imati šta da jedemo, jer poljoprivrednik neće imati mogućnosti da zasnuje novu proizvodnju", istakao je Husarik.

On je dodao da je pšenica dobro rodila i da ove godine neće biti problema.

"Banatski paori" se za sada suzdržavaju od blokade puteva zbog rekonstrukcije vlade i trenutne situacije u državi, ali očekuju da u vladi hitno prime delegaciju poljoprivrednika na razgovor da ne bi bili primorani da probleme rešavaju na najnepopularniji način, rekao je Husarik.



Član Upravnog odbora "Banatskih paora" Miroslav Grubanov je rekao Tanjugu da će Upravni odbor te asocijacije odlučivati u narednom periodu da li će biti radikalizovani protesti.

"Sve opcije su otvorene", dodao je Grubanov.

On je postavio pitanje da li bi, recimo, Fijat ili bilo koja druga firma prodavala svoje proizvode upola cene, kao što se to traži od poljoprivrednika.

Grubanov je rekao da su oni posejali žito još u oktobru, i da je žito već ovršeno, a da oni još nisu dobili subvencije. On je naglasio da poljoprivrednici ne žele da rade na svoju štetu, a za račun otkupljivača, izvoznika i monopolista koj određuju cene.

Grubanov je naglasio da nije normalno da jedan kilogram žita košta prilikom otkupa 16 dinara, a da se jedna kifla prodaje za 25 dinara. 

Na protest je došlo oko 50 predstavnika svih udruženja članica asocijacije "Banatski paori".

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak će primiti predstavnike Asocijacije "Banatski paori".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR