Apel davaocima krvi i dalje na snazi

U Institutu za transfuziju krvi Srbije i danas očekuju da će broj dobrovoljnih davalaca biti veći od prosečnog, nakon apela koji su početkom ove sedmice uputili građanima zbog drastičnog smanjivanja rezervi krvi.

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 02.08.2013.

22:57

Default images

"Juče smo imali 317 davalaca krvi, dok smo u sredu zabeležili rekordnih 460", rekla je Tanjugu saradnica za odnose s javnošću Instituta Gordana Antuljeskov.

Zahvaljujući "svima koji su pokazali šta znači biti plemenit i solidaran", ona je pozvala građane da nastave ovu akciju, kako bi rezerve krvi bile stabilne do kraja leta, jer je avgust mesec kad se uobičajeno javljaju krize u prikupljanju.

U sali Instituta za transfuziju krvi juče je prikupljeno 167 jedinica krvi, a u autobusu na Trgu Republike bio je 61 davalac, izjavila je Antuljeskov i dodala da su imali podršku firme Komjuterlend (ComputerLand), koja je svima koji su dali krv poklonila figurice iz popularne igrice Skajlenders.

Humanoj akciji su se pridružili i građani Smedereva, koji su juče dali krv u transfuziološkom autobusu na Gradskom trgu.

U okviru letnje kampanje, danas će transfuziomobil biti na Gradskom trgu u Gornjem Milanovcu od 10 do 16 sati, a ambulanta Kostolac, Drmno, primala je dobrovoljne davaoce od 9 do 14 sati.

U subotu će transfuziomobil od 10 do 15 sati biti parkiran na opštini Palilula, u Sportsko rekreativnom centru Tašmajdan. Njihova uprava će, kao mali znak pažnje, pokloniti davaocima po dve karte za bazen.

Istog dana akcija prikupljanja krvi biće organizovana i u Sportsko rekreativnom centru "11. april" na Novom Beogradu, od 10 do 15 sati, gde će davaoci dobiti na poklon po tri karte za bazen.

U nedelju će ekipa transfuziologa boraviti u Velikom Gradištu, u mesnoj zajednici Biskuplje, od 9 do 15 sati.

"Rezerve krvi su smanjene, pozivamo sve građane da se odazovu akcijama davanja krvi jer jedino zajedničkim snagama možemo da obezbedimo dovoljne količine za lečenje bolesnih i povređenih kojima je krv jedini lek", naveo je Institut u najnovijem apelu.

Foto: Praisaeng / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: