Petak, 02.08.2013.

19:48

Kineski ratni brodovi oko Japana

Kineski državni mediji uzdižu danas pomorsku snagu zemlje pošto je pet kineskih ratnih brodova završilo njihovo prvo kruženje oko Japana.

Izvor: Tanjug

Default images

Peking nastoji da proširi zone dejstva mornarice, a oplovljavanje Japana šalje simbolične signale kako su Peking i Tokio u sporu oko nenaseljenih ostrva u Istočnom kineskom moru.

Kina je "prošla sve najsnažnije delove" ostrva koja se prostiru od severnog vrha Japana do Filipina na jugu i odvajaju ih od Pacifičkog okeana, rekao je Du Venlong, istraživač s Akademije Narodne oslobodilačke vojske, za list Čajna dejli.

List citira Dua da je kineska mornarica "sposobna da pošalja i podrži svoje ratne brodove u plovidbi i borbi u kanalima daleko od kontinenta".

Pored teritorijalnog spora s Tokijom, tvrdnje Pekinga da ima suverenitet nad celim Južnim kineskim morem dovele su ga u sporenje s nekoliko susednih država koje svojataju delove tog mora naspram svojih teritorija.

Izjava Dua usledila je nekoliko dana pošto su kineski ratni brodovi po prvi put oplovili ceo japanski arhipelag, objavio je list Čajna dejli, a prenela agencija AFP.

Pet ratnih brodova vratilo se u luku 28. jula pošto je prošlo kroz tesnac Soja, koji razdvaja severni Japan od Rusije, pre nego što su plovili duž japanske istočne obale i prošli Mijako moreuzom kod Okinave, dodaje list.

Japansko ministarstvo odbrane je bilo objavilo da su izviđački avioni spazili pet kineskih brodova koji plove kroz morez između Okinave i ostrva Mijako na jugozapadu, i da nisu ulazili u japanske vode.

Napetosti između Kine i suseda su povećane poslednjih godina kako je Kina povećala pomorske sposobnosti i pojačla teritorijalne tvrdnje.

"Kineska mornarica mora da izraste u mornaricu otvorenih mora jer su svi napadi na Kinu u moderna vremena dolazili s mora", citirao je Čajna dejli Ou Đianpinga, s Kineskog univerziteta nacionalne odbrane.

Novi kineski predsednik Sji Đinping je takođe obećao da će osnažiti pomorske sposobnosti zemlje od kada je preuzeo najviše položaja novembra meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: