Obeležen Dan Avijacije u Novom Sadu

Danas je povodom Dana Avijacije na Avijatičarskom groblju i na spomen obeležju u kasarni Jugovićevo položeno cveće u ime grada Novog Sada.

Danas je povodom Dana Avijacije na Avijatičarskom groblju i na spomen obeležju u kasarni Jugovićevo položeno cveće u ime grada Novog Sada.

Zamenik predsednika Skupštine grada Miroslav Ilić je pred spomen obeležjem sa naslovom "Slava poginulim vazduhoplovcima Jugoslavije i Rusije" održao i pozdravni govor u čast poginulim i umrlim vazduhoplovcima u ratovima koji su se vodili tokom prošlog veka.

"Ovog dana  mi se sećamo naše slavne vojne tradicije koja je u 20. veku sem kopnene dobila i vazduhoplovnu službu. Mi se sećamo imena ljudi kao što je dr Vladimir Aleksić koji je napravio prvu jedrilicu, Ivana Sarića, čoveka koji je prvi uspešno poleteo u našim krajevima, Milana Uzelca, Mihajla Petrovića, Gedeona Dunđerskog i mnogi drugio pionira i pregalaca u razvoju vazduhoplovstva", rekao Ilić. On je istakao i tradiciju ovog jubileja koji se od 1924. godine poslavlja na dan Svetog Ilije i pri tom objasnio značaj našeg grada u razvoju avijacije.

"Prva proslava je održana na dan Svetog Ilije upravo u Novom Sadu. Pored toga što je bio prestonica srpske kulture, Novosađani kao i stanovnici Vojvodine bili su svesni odgovornosti čuvanja i odbrane svoje otadžbine", rekao je Ilić i konstatovao da su vrednosti kao što je žrtvovanje i patriotizam motivisali plemenite duše poginulih i umrlih vazduhoplovaca, kojih se danas sa ponosom sećamo i pozdravljamo.

Svečanost povodom Dana avijacije se svake godine obeležava u kasarni "Jugovićevo" uz prisustvo predstavnika Pokrajine i Grada, članova SUBNORa i članova brojnih vazduhoplovnih organizacija.

Kako se ove godine proslavlja i 69. godina od formiranja lovačkih i jurišnih pukova avijacije i padobranskih jedinica Jugoslovenske armije svečanosti su prisustvovali članovi Udruženja pilota i padobranaca Novog Sada.

Nakon podele plaketa plaketa i diploma zaslužnim pojedincima i ustanovama u kasarni "Jugovićevo" domaćini su gostima priredili ručak koji se sastojao od tradicionalnog vojničkog pasulja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti