Najnovije vesti
Vesti Društvo
Rezultat analize krvi dece iz Zajače iduće sedmice

Rezultat analize krvi dece iz Zajače iduće sedmice

Rezultat analize krvi dece iz Zajače kod Loznice, za koju se sumnja da u krvi imaju povećan nivo olova, biće saopšten iduće sedmice, izjavio je danas direktor Doma zdravlja u Loznici Zoran Nikolić.

359064_loznica03-obavljen-pregled-dece-iz-zajace-vadjenje-krvi-kod-malisana-foto-s.pajic
359064_loznica03-obavljen-pregled-dece-iz-zajace-vadjenje-krvi-kod-malisana-foto-s.pajic

Predstavnici Instituta za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović" iz Beograda i lozničkog Doma zdravlja su 7. jula u Zajači pregledali 131 dete i uzeli uzorke krvi radi provere koncentracije olova.

Uzorci su analizirani u Institutu za medicinu rada, a kontrolna analiza je obavljena na refentnom institutu u Ljubljani.

Pregledi su obavljeni na osnovu dogovora od 27. juna meštana tog rudarskog nesta, predstavnika Vlade Srbije, nadležnih institucija i lokalne samouprave.

Ranije analize su ukazale na povećanu koncentraciju olova u krvi dece u Zajači, a poslednja je obavljena februara 2012. godine.

Roditelji iz Zajače su više puta tražili od vlasti rešavanje problema zagađenja od prerade olova u tom mestu.

Zaštitnik građana Saša Janković je prošlog meseca upozorio da su analize pokazale da je nivo olova u krvi povećan kod čak 82 odsto pregledane dece.

Janković je Ministarstvu zdravlja preporučio da bez odlaganja, uz saglasnost roditelja, sprovede novo ispitivanje i preduzme mere u skladu s nalazom.