GAK Narodni front: Stručni nadzor zbog smrti bebe

B. RADIVOJEVIĆ

31. 07. 2013. u 16:36

Inspekcija u GAK „Narodni front“ još utvrđuje da li je bilo propusta u praćenju trudnoće i porođaja kod žene koja je nosila blizance. Direktor dr Dušan Stanojević: Nije bilo greške lekara. Roditelji ćute

JOŠ se utvrđuje da li je u GAK „Narodni front“ bilo propusta u praćenju blizanačke trudnoće pacijentkinje B.B., koji su mogli da budu uzrok smrti jednog blizanca. Zdravstveno stanje majke, koja je u ponedeljak porođena carskim rezom, stabilno je, a druga beba je odmah prebačena u Institut za neonatologiju.

Inspekcija Ministarstva zdravlja u ponedeljak je do kasno uveče ispitivala okolnosti pod kojima je jedan blizanac mrtvorođen. Detalji nalaza nisu poznati.

Iako se u javnosti pojavila informacija da je trudnica, kojoj je za ponedeljak ujutro zakazan carski rez, tokom vikenda imala zdravstvenih problema, ali da je dežurna doktorka u nedelju uveče odbila da je porodi, dr Dušan Stanojević, direktor GAK, to je negirao:

- Razgovarao sam sa majkom i ona se ograđuje od takvih izjava - ispričao je dr Stanojević. - Ona apsolutno nikome ništa nije rekla, niti je tražila od dežurne doktorke da joj uradi carski rez, kao što mediji prenose. Tačno je da se trudnica žalila na bolove u trbuhu, međutim, ona nije primljena u našu Kliniku zbog poremećene trudnoće, već zbog tegoba od kamena u bubregu, za šta je i primila terapiju.Dežurna doktorka je pregledom utvrdila da žena nije u porođaju.

PORODICA ĆUTI RODITELJI, bar zasad, ne žele da se oglašavaju. Porodilja je u bolnici, a u Ministarstvu zdravlja kažu da je otac zvao dežurnog zdravstvenog inspektora i najavio da će podneti prijavu protiv lekara. Na zahtev ministarke zdravlja prof. dr Slavice Đukić Dejanović, biće sproveden vanredni spoljašnji stručni nadzor u GAK „Narodni front“.

Prema informacijama GAK, trudnica je primljena u bolnicu u petak 12. jula. Nosila je jednojajčane blizance, kod kojih, kaže dr Stanojevića, može da se desi da imaju zajednički protok krvi u posteljici, što je kod ove trudnoće i bio slučaj.

Žena je bila u 37. nedelji trudnoće, a bebe su na pregledu u petak imale po 3.800 grama. Iako je u prvoj izjavi povodom smrti jednog od blizanaca direktor GAK rekao: „Beba je umrla u trudnoći, ali to nas ne opravdava. Morali su lekari da prepoznaju da je plod ugrožen i da se uradi carski rez tokom vikenda“, u sredu je posle uvida u dokumentaciju izjavio da nije bilo lekarske greške, ali će biti sproveden vanredni stručni nadzor.

- Kada se desi da imaju zajednički krvotok i da jedan bude veći od drugog, onda je obično život jednog u opasnosti. Teško je predvideti kada bi neposredna opasnost mogla da nastupi. Zbog toga je i planirano da se trudnoća završi carskim rezom tri nedelje pre termina porođaja. Bilo je naznaka ugroženosti, ali ne takvih da bi se hitno radio carski rez. Smanjena količina plodove vode nije bila toliko loša da je nagoveštavala smrt ploda. Lekari su preduzeli sve što je u njihovoj moći. Carski rez je urađen u ponedeljak, i nažalost, jedan blizanac je izvađen mrtav. U svakom slučaju, ovo je velika tragedija i za porodicu i za porodilište.

SVAKA ČETVRTA CARSKIM REZOM

U SRBIJI se iz godine u godinu povećava broj porođaja carskim rezom. Ginekolozi-akušeri nemaju utisak da je više komplikacija trudnoća koje moraju da se završe carskim rezom, kao što je bio slučaj porodilje koje je u ponedeljak u GAK „Narodni front“ izgubila jednog od blizanaca, nego da se porodilje češće odlučuju da carski rez. Stručnjaci kažu da smo po tome jedinstveni, jer se u drugim zemljama carski rez radi samo ako je to medicinski opravdanao, a ne na zahtev trudnica. Iako se, prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije najviše 15 odsto trudnoća završava carskim rezom, kod nas je to 26 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije