Od sutra u Vojsci Srbije ponovo sveštenici

Pukovnik Milan Aksić istakao je da, posle više od sedam decenija, Vojska Srbije dobija oficire verske službe, ostvarujući tako ustavno pravo pripadnika naše vojske na slobodu veroispovesti

  • 13

U Vojsci Srbije od sutra će, posle više od sedam decenija, ponovo biti raspoređeni vojni sveštenici - osam pravoslavnih sveštenika i po jedan imam i kapelan.

Njima su danas u Upravi Generalštaba Vojske Srbije za ljudske resurse na svečanosti pročitani ukazi o postavljanju na dužnosti oficira verske službe.

Pukovnik Milan Aksić istakao je da, posle više od sedam decenija, Vojska Srbije dobija oficire verske službe, ostvarujući tako ustavno pravo pripadnika naše vojske na slobodu veroispovesti.

Od sutra zvanično postajete oficiri Vojske Srbije, što znači da ćete morati da se ponašate kao oficiri, i da poštujete kodeks časti naše vojske, istakao je Aksić. Svečanosti su prisustvovali i vladika Porfirije i nadbiskup Stanislav Hočevar, navela je Vojska Srbije u saopstenju na svom sajtu.

U Generalštab Vojske Srbije biće raspoređeni pravoslavni sveštenik, kapelan i imam, dok će po jedan pravoslavni sveštenik biti na vojnoj akademiji i Vojno medicinskoj akademiji.

Petorica pravoslavnih sveštenika biće raspoređeni u jedinicama Vojske Srbije.

Vojni sveštenici - oficiri, neće nositi i upotrebljavati oružje, niti će moći da komanduju.

Na 100 do 500 pripadnika jedne verske zajednice u sistemu odbrane planirano je da bude zaposlen jedan sveštenik, da dva dolaze na 500 do 1.000 pripadnika, a na svakih sledećih 1.000 pripadnika Vojske po jedan oficir verske službe.

Vojni sveštenici će imati duhovnu nadležnost isključivo nad jedinicom kojoj pripadaju, biće savetnici komandanata jedinica i direktno potčinjeni njima, dok će u kanonskom pogledu odgovarati svojoj crkvi.

Nosiće odeću veroispovesti kojoj pripadaju samo tokom obavljanja bogoslužbene delatnosti, dok će u ostalim prilikama nositi uniformu Vojske Srbije na kojoj će biti istaknuto obeležje veroispovesti.

Svi kandidati za vojnog sveštnika morali su, prilikom konkurisanja, da imaju pozitivan stav tradicionalne crkve, odnosno verske zajednice kojoj pripadaju o ispunjavanju uslova za vojnog sveštenika, odnosno verskog službenika sa kanonskog ili šerijatskog osnova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desko

    31. jul 2013 | 18:53

    Ah, pa mladići piletina za popove ...

  • Juks

    31. jul 2013 | 18:21

    Vecini popova bih odgovarao resurs finasija..odlican plan da se budzet optereti,gde je jos ostalo mesta u drzavnom sektoru za popove..kada pogledamo na isto dodju pojedini popovi i politicari

  • Rade

    31. jul 2013 | 19:46

    E samo nam je jos ovo nedostajalo pa da nam krene u zivotu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA