Najnovije vesti
Vesti Politika
Skromni rezultati vlade

Skromni rezultati vlade

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) saopštila je danas da je Vlada Srbije u proteklih godinu dana pokazala ograničene efekte rada u ispunjavanju predizbornih obećanja datih građanima ili makar njihovo sporije ispunjavanje od dinamike koju su političari planirali, a građani očekivali.

342046_vlada2
342046_vlada2

Strategija za borbu protiv korupcije najvažniji je dokument koji su Vlada i Skupština usvojile u oblasti borbe protiv korupcije.

Ovaj dokument, između ostalog, sadrži i glavne preporuke za prevenciju korupcije i jačanje nezavisnih kontrolnih institucija kao neke od svojih mera.

Koliko god da je revizija privatizacija pokazala odlučnost Vlade u borbi protiv korupcije, i dalje treba raditi na jačanju institucionalnih mehanizama kako bi se korupcija, koja je prepoznata kao sistemska, svela na minimum.

Od četiri oblasti u fokusu monitoringa, najmanji napredak zabeležen je u oblasti prosvete, a najznačajnija zakonodavna aktivnost ticala se usvajanja Strategije

razvoja sistema obrazovanja do 2020. godine, ali bez usvojenog Akcionog plana za njeno sprovođenje.

U oblasti zdravstva treba ozbiljnije raditi na uspostavljanju antikorupcijskih mera, transparentnosti javnih nabavki i njihovoj doslednoj primeni, dostupnosti

zadravstvene zaštite kroz jasno definisanje statusa privatne prakse, kao i na poboljšanju infrastrukture, navodi BIRN.

U oblasti ekonomije, koja je na samom vrhu prioriteta građana, ujedno je pokazan vrlo skroman napredak.

Vlada Srbije nije uspela da nađe adekvatno rešenje za krizu, broj nezaposlenih je i dalje visok, mere za poboljšanje poslovnog ambijenta nisu dale očekivane

rezultate, a potrebno je i hitno konsolidovati javne finansije kao bi se smanjio budžetski deficit i javni dug, navodi BIRN.