Do kraja godine 3.600 zaposlenih u 93 preduzeća u restrukturiranju mogli bi da ostane bez posla i dobija otpremnine od 300 evra po godini staža. Država je samo za ovu godinu za socijalni program za preduzeća u restrukturiranju izdvojila 3,7 milijardi dinara, što je, ako se uzmu u obzir podaci sindikata da su radnici napuštali firme sa otpremninama u proseku tek kad navrše 30 godina staža, dovoljno za nešto više od 3.600 radnika. To je maksimalan broj onih koji bi do početka 2014. mogli da računaju na 300 evra po godini staža.


Otpremnine će najpre dobiti 750 zaposlenih u 27 preduzeća koja imaju rok od mesec dana da pripreme socijalni program. Nakon toga sledi, kako tvrde u Ministarstvu finansija, realizacija tog programa i isplata novca. Država je ovog puta čvrsto rešila da se oslobodi 750 miliona evra troškova na ime doprinosa i poreza na preduzeća, od kojih pojedina ne rade već 12 godina.

U Srbiji trenutno, prema rečima pomoćnika ministra finansija i privrede Aleksandar Ljubić, ima 179 preduzeća u restrukturiranju, u kojima radi gotovo 50.000 radnika. Država je sva ova preduzeća podelila po prioritetima u pet grupa, tako da bi sudbina prvih 27 preduzeća, čiji radnici odavno ne rade jer nemaju šta, trebalo bi da bude poznata za mesec dana. „Nijedno od ovih preduzeća država ne gura u stečaj, sva će otići u stečaj na predlog samih poverilaca. Ono što ćemo mi uraditi jeste da ćemo prestati da ih štitimo, odnosno skinućemo stakleno zvono koje im je obezbeđivao status „u restrukturiranju“, napominje Ljubić.

Rebalansom budžeta Ministarstvo finansija obezbedilo je sredstva za socijalni program za ovu godinu, i u planu je, kako napominje Ljubić, da se sredstva izdvoje i narednim budžetom za 2014. Samo za ovu godinu za socijalni program za radnike koji su u preduzećima u restrukturiranju izdvojeno je 3,7 milijardi dinara i to iz Tranzicionog fonda.

Međutim, Ljubić ne zna koliko će tačno ljudi do kraja ove godine ostati bez posla, jer se još ne zna koliko njih će iz druge grupe preduzeća, kojih ima 66, a čija imovina tek treba da ide na prodaju, prihvatiti da radi kod novog poslodavca, a koliko njih će se opredeliti da uzme otpremnine. „Akcioni plan ima svoju dinamiku i ništa nećemo raditi stihijski. Do kraja ove godine, preduzeća iz prve grupe će otići u stečaj, to su ona koja već nemaju delatnost. Imovina preduzeća iz druge grupe će biti ponuđena na prodaju, pa ako ne bude kupaca i ona idu u stečaj. Što se tiče treće i četvrte grupe očekujemo da se i njihov postupak završi do leta sledeće godine“, ističe Ljubić.

Država je ranije Fiskalnom strategijom za 2013. predvidela da proces restrukturiranja u preduzećima u Srbiji mora biti završen najkasnije 30. juna naredne godine. Država je na godišnjem nivou indirektno trošila 750 miliona evra kroz neplaćanje poreza i doprinosa, a Ljubić tvrdi da je vreme da se agonija koja traje već 12 godina konačno okonča.

Treća, četvrta i peta grupa

U grupama tri, četiri i pet su preduzeća čije se restrukturiranje neće završiti ove godine. U trećoj grupi su ona preduzeća koja rade dobro, imaju veliki broj zaposlenih, kao što je RTB Bor, koja redovno izmiruju svoje obaveze, ali imaju nasleđene probleme koje treba rešiti. Četvrta grupa preduzeća su ona čija će imovina biti ponuđena na prodaju i ukoliko ne nađu kupca, država će odlučiti da li će nekom drugom metodom ući u prodaju tih preduzeća. U poslednjoj grupi se nalaze preduzeća iz bivših jugoslovenskih republika, preduzeća sa KiM, preduzeća koja zapošljavanju osobe sa invaliditetom i čiji status nije moguće rešiti pre rešavanja nekih drugih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari