Capital.ba

Gluhaković: Uvoznim lobijima odgovara nerad Agencije za sigurnost hrane BiH

02.07.2009. / 10:50

gluhakovicBANJALUKA, Ministar trgovine i turizma Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković izjavio je Srni da Agencija za sigurnost hrane BiH uopšte ne funcioniše, što odgovara uvoznim lobijima koji u BiH plasiraju nekvalitetne proizvode.

“Jedna od najvažnijih institucija u BiH uopšte ne funkcioniše. Upravni odbor, koji nije konstituisan već više od godinu dana, ne sastaje se. To nekom odgovara, a prije svega uvoznim lobijima koji plasiraju vrlo nekvalitetne proizvode na tržište BiH”, pojasnio je Gluhaković.

Pomoćnik ministra trgovine i turizma Dušanka Tegeltija izjavila je da, s obzirom na to da Agencija ne radi, ne postoji ni koordinacija nadležnih inistucija RS sa ovim organom.

“Agencija je donijela nekoliko pravilnika, u čemu nisu učestvovali predstavnici iz RS, a ti pravilnici nisu usvojeni na Savjetu ministara. Posljedice nerada jesu nedonošenje mnogih podzakonskih akata, kao što su oni o mlijeku i mliječnim proizvodima, medu, brašnu“, navela je Tegeltija.

Ona je napomenula da zbog toga inspekcije ne mogu funkcionisati kako treba, jer su prinuđene da primjenjuju pravilnike iz bivše Jugoslavije.

Tegeltija je podsjetila da je Agenciju za sigurnost hrane osnovalo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ali ono nema nikakve ingerencije nad njom, već odgovara Savjetu ministara.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!