Postoji ozbiljna namera da se u Skupštini Srbije razmotri mogućnost usvajanja nove rezolucije o pristupanju Evropskoj uniji, jer bi se time pojačao interes javnosti za sam proces, dok bi za parlament to bila prilika da dođemo do konsenzusa neophodnog za pregovore.

Do konačne odluke neophodne su konsultacije sa svim šefovima poslaničkih grupa, a realan rok za usvajanje ovog dokumenta je septembar ili oktobar, kaže za Danas Nebojša Stefanović, predsednik Skupštine Srbije.

Kako vidite ulogu parlamenta u procesu pregovora sa EU?

– Narodna skupština ima ključnu ulogu u nadgledanju toka pristupnih pregovora sa EU i usklađivanje zakonodavstva sa pravom Unije. Osim toga, Skupština će u tom procesu nadzirati usklađenost predloženih zakonskih akata u odgovarajućoj oblasti, ali, što je najvažnije, nadziraće sprovođenje donetih zakona. Ovde posebno skrećem pažnju na ulogu Odbora za evropske integracije, koji je ključno skupštinsko telo u praćenju pregovora. U nadležnosti Odbora bi trebalo da bude praćenje pregovora o pristupanju Srbije EU, nadgledanje i ocenjivanje toka pregovora i davanje mišljenja i smernica u ime Skupštine o pripremljenim pregovaračkim pozicijama, kao i razmatranje informacija o pregovaračkom procesu i razmatranje i delovanje pregovaračkog tima.

Osim toga, smatram da čitav proces koji se odvija u Skupštini treba da bude potpuno transparentan u odnosu na javnost, što smo, zahvaljujući naporima u poslednjih godinu dana, uspeli. Nedavno smo omogućili i uživo praćenje svih aktivnosti koje se odvijaju u Narodnoj skupštini, uključujući i prenose sednica odbora, javnih slušanja i svih aktivnosti pod skupštinskim krovom. Osim toga, značajno je i da Skupština bude aktivno uključena kako u pojašnjavanju onoga što se nalazi u određenim poglavljima pregovora, tako i u upoznavanju javnosti s novim zakonskim rešenjima koja će tokom pregovora u parlamentu biti usvajana.

Da li bi Skupština, prema vašem mišljenu, trebalo da usvoji novu rezoluciju o pristupanju EU?

– Postoji ozbiljna namera da se razmotri mogućnost usvajanja nove rezolucije o pristupanju EU iz više razloga, od kojih je svakako jedan to što je prošla usvojena još 2004. i što su se okolnosti od tada značajno promenile. Osim te činjenice, svakako treba uzeti u obzir da bi usvajanje takve rezolucije značajno pojačalo interes javnosti za sam proces, dok bi u parlamentu to bila prilika da dođemo do konsenzusa neophodnog za pregovore, jer proces pristupanja Uniji prevazilazi partijske interese, a Skupština u čitavom procesu treba da nastupa jedinstveno.

Šta bi bio sadržaj te rezolucije?

– O samom sadržaju bi trebalo da se svi u parlamentu dogovorimo. Naravno, ona bi odredila položaj i ulogu Skupštine i njenih odbora u pregovorima. Inače, koordinaciju rada odbora u pregovaračkom procesu moguće je ostvariti i na operativnom nivou. Mislim da nije neophodno menjati Poslovnik.

Da li je o ovoj temu bilo reči u Skupštini?

– Svakako da je o ovim pitanjima bilo reči u Narodnoj skupštini, ali se to do sada odvijalo na neformalnom nivou. Lično smatram da je do konačne odluke o usvajanju nove rezolucije neophodno da se obave konsultacije sa svim predsednicima poslaničkih grupa kako bi, kada na red dođe izrada teksta rezolucije i njeno usvajanje, to bio plod konsenzusa.

Kada bi bilo realno da Skupština usvoji ovaj dokument?

– Mislim da je realan rok za usvajanje ovog dokumenta septembar ili oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari