Najnovije vesti
Vesti Tema Dana
Božo Prelević: Dikić smenjen jer nije pod kontrolom direktora policije

Božo Prelević: Dikić smenjen jer nije pod kontrolom direktora policije

Advokat i bivši koministar policije Božo Prelević smatra da glasine o kriminalnim radnjama u Žandarmeriji ne mogu biti razlog za razrešenje komandanta te jedinice, ali da, s druge strane, dobro obrazložen zahtev za smenu predstavlja poruku drugima u policiji da će i prema njima biti primenjen isti aršin, a to jača administraciju države.

Navodeći da je smenjeni komandant Bratislav Dikić, prema njegovim informacijama, važio za veoma sposobnog žandarma i specijalca koji uživa ugled u toj jedinici, Prelević kaže da zato sumnja u tvrdnje o nepoštovanju hijerarhije u Direkciji policije, posebno ako nisu potvrđene valjanim dokazima i argumentima i izražava bojazan da se iza smene Dikića krije pregrupisavanje u policiji u odnosu na centre moći.

"Ako imate nešto crno na belo protiv njega onda to treba i da koristite. Ako nije bio u lancu komandovanja, onda je to dovoljno. To znači da je to neki otuđeni centar moći a to nikada nije dobro. Ja ne verujem da je on otuđen, već da se možda nije našao na pravoj strani. Ja verujem da on nije van kontrole, nego nije pod kontrolom direktora policije", kaže Prelević u izjavi Tanjugu.

A ako nije bio u lancu komandovanja direktora policije, nego u nekom drugom, to je pitanje i za političke centre moći, smatra Prelević, jer samo oni i mogu da ga zaštite.

On podseća da su i pre ali i posle 2000. godine politički centri moći "obožavali da uz sebe imaju specijalne jedinice".

Upitan da li bi sama činjenica da je pripadnik Žandarmerije pod sumnjom da je hladnokrvno ubio dvoje ljudi bila dovoljan razlog da komandant jedinice sam podnese ostavku, Prelević je rekao da bi ostavka u takvoj situaciji svakako bila moralan čin, ali da se ne sme iz vida izgubiti činjenica da za ubistvo koje je bilo povod za razrešenje još nema ni optužnice.

"Ukoliko se pak sve završi na neutemeljenim tvrdnjama imaćete suprotno zaključivanje - da je do smene došlo zato što je neko nepodoban i nije nekome po volji", rekao je Prelević i zaključio da, nasuprot tome, ukoliko se zahtev za nečiju smenu dobro obrazloži to predstavlja poruka i svima drugima u Ministarstvu da će i prema njima biti primenjen isti aršin, a to je ono što jača administraciju Srbije.