Počelo je čišćenje takozvanog Begejskog korita kod Centralne gradske pijace, koje se koristi kao kanal za otpadne vode i kišnicu, a proteže se duž tri naselja u Zrenjaninu – Gradnulice, Žarka Zrenjanina i Nikole Tesle. Prva faza radova, odmuljavanje, postavljanje cevi i nasipanje zemlje započela je na potezu između ulica Nikole Tesle i Žarka Zrenjanina, kod gradskog buvljaka.

Radove izvodi DTD Srednji Banat, a sredstva u iznosu od tri miliona dinara za ovaj važan posao, koji je započet na inicijativu ljudi iz Mesne zajednice „Nikola Tesla“, obezbedili su grad i Pokrajina.

– U centru Zrenjanina imamo divlju deponiju, što je neverovatno. Mnogi Zrenjaninci ne znaju šta se dešava, iako svake subote dolaze na pijacu. Izašli smo u susret Mesnoj zajednici „Nikola Tesla“, odvojili sredstva zajedno sa Vodama Vojvodine i Pokrajinskim sekretarijatom. U prvoj fazi radova obaviće se izmuljavanje kanala u dužini od 1.500 metara, omogućićemo vodi na nesmetano teče u kolektor, i urediti deo zemljišta. Siguran sam da ćemo i sledeće godine raditi na ovom potezu i privesti ga nameni, jer je lokacija atraktivna, pa je treba najracionalnije iskoristiti – objasnio je Čedomir Janjić, zamenik zrenjaninskog gradonačelnika.

Zemljište koje obuhvata kanal prepuno je depresija, trske i ljudskog otpada, zbog čega kišnica ne može da otiče u dva kolektora za otpadne vode, koja su odavno postavljena u Makedonskoj ulici i Ulici Todora Manojlovića. Kako objašnjavaju u MZ „Nikola Tesla“, od ovog posla koristi će imati tri gradska naselja. Ipak, MZ „Žarko Zrenjanina“, koja svake godine dobija naftnu rentu, nije bila voljna da se uključi u ovaj posao.

– Mi smo se borili i tražili način da se ovaj prostor uredi, i da se leglo zaraze, kakav je sada kanal, ukloni. Građani koji žive u njegovoj neposrednoj blizini imaju puno problema, jer kanal nije u funkciji više od 50 godina pošto je zapušten. Zato se u okolnim dvorištima nakuplja podzemna voda i kišnica. Postao je leglo komaraca i vodozemaca, pa nam je cilj da ga najpre očistimo i dovedemo u red. Potom bi se radilo uređenje terena – objašnjava Branislav Dobrijević, predsednik Saveta MZ „Nikola Tesla“.

Prema njegovim rečima, konačno rešenje ovog prostora zahteva velika sredstva, zato se krenulo najpre sa njegovim čišćenjem, a potom bi, po fazama, usledilo potpuno uređenje prostora. Pošto je reč o zemljištu u širem centru Zrenjanina, razmišlja se o njegovom pretvaranju u gradsko građevinsko zemljište, eventualno uređenje u park ili mesto gde bi nikli građevinski objekti. Za sada na ovom mestu caruje močvara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari