Capital.ba

Slovenija – srpska ulaznica na tržište EU

28.06.2009. / 10:28

dmitar-popovina-m1BEOGRAD, Potpredsjednik Slovenačkog poslovnog kluba Dmitar Polovina ocijenio je da Slovenija kao članica Evropske unije bogatim iskustvom može mnogo da pomogne Srbiji u pridruživanju EU.

“Slovenija za Srbiju znači ulaznicu na tržište Evropske unije, a Srbija za Sloveniju ulaznicu za tržišta Rusije i zemalja CEFTA regiona”, naveo je on u intervjuu agenciji Beta.
Polovina je podsjetio da su predsjednici Srbije i Slovenije Boris Tadić i Danilo Tirk prošlog vikenda na skupu predsjednika centralne Evrope u Novom Sadu najavili viši nivo odnosa dvije zemlje. Novi odnosi na relaciji dvije države, ocijenio je, pomoći će i rješavanje političkih tema kao što je socijalno osiguranje, pitanje sukcesija imovine bivših jugoslovenskih republika i normalizaciji odnosa Srbije sa pokrajinom Kosovo i Metohija.
Polovina je naveo da je u ovom momentu najaktuelnije pitanje vizne liberalizacije i dodao da će rješenje problema viza za građane Srbije omogućiti veći nivo saradnje u domenu privrede i kulture.
“Unapređenje ekonomske saradnje svakako znači dvosmjerno kretanje. Dolazak slovenačkih kompanija na srpsko tržište znači podizanje nivoa razvoja oblasti u kojima posluju, nivoa i kulture menadžmenta, intenzivniji prenos znanja”, kazao je on.
Potpredsjednik Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji Dmitar Polovina rakao je da drugi smjer podrazumjeva ulazak srpske privrede u evropsku utakmicu što donosi povećanje izvoza, produktivnosti, privrednog rasta.
Slovenački poslovni klub okuplja oko 500 slovenačkih preduzeća u Srbiji.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!