1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Musavi odbio ponovno prebrojavanje glasova

28. jun 2009.

Iranski opozicioni lider i glavni rival predsednika Ahmadinedžada na nedavno održanim predsedničkim izborima, Musavi odbio je ponovno delimično prebrojavanje glasova i insistira da se sporni rezultati ponište.

https://p.dw.com/p/Icc9
Jedna u nizu parola demontranata opozicije
Jedna u nizu parola demontranata opozicijeFoto: AP

U saopštenju koje je danas objavljeno, Mir Hosein Musavi je takođe pozvao da nezavisni posrednici uzmu učešće u rešenju spora. On je najavio da se neće odreći svog političkog stava, uprkos brojnim pritiscima.

Musavi tvrdi da su na izborima održanim 12. juna pokradeni glasovi, zbog čega on nije pobedio. Iranski Savet čuvara Ustava proglasio je dosadašnjeg predsednika Mahmuda Ahmadinedžada pobednikom izbora i isključio je mogućnost ponovnog održavanja izbora.

Iranska izborna komisija popušta?

Najviše iransko izborno telo, dvanaestočlani Savet čuvara Ustava predložio je ponovno prebrojavanje 10 odsto glasova, a u petak je ponudio da još šest političkih ličnosti nadgledaju delimično prebrojavanje.

Uprkos tome, Musavi je ponovio zahtev za poništenjem izbora kao "najprikladnijim rešenjem za ponovno uspostavljanje samopouzdanja javnosti".

Drugi kandidat na izborima, Mahdi Karubi, takođe je izrazio sumnju u mogućnost pravičnog ponovnog prebrojavanja glasova.

"Kako je moguće da se otklone nesuglasice putem prebrojavanja nekih glasova?", napisao je on u pismu Savetu čuvara Ustava, koje su danas objavile njegove novine Etemad-e-Meli.

Neki ipak pristaju na novo prebrojavanje

Treći kandidat, Mohsen Rezai rekao je da će on poslati predstavnika u Savet da nagleda ponovno prebrojavanje glasova, samo ukoliko to učine i ostala dva kandidata.

Iransko telo koje posreduje između parlamenta i Saveta čuvara pozvalo je sva tri kandidata da učestvuju u delimičnom ponovnom prebrojavanju glasova, prenela je državna televizija.

U isto vreme, to telo, koga predvodi moćni bivši predsednik Hašemi Rafsandžani, zahtevalo je da ponovno prebrojavanje glasova bude "precizno i fer".

ap/beta/nj