Tekst objavljen: 10.07.2013 9:30        


Od početka godine oko 1.000 građana podiglo je subvencionisani stambeni kredit za kupovinu prvog stana. Nakon rebalansa budžeta, za subvencije će verovatno biti manje novca, ali u NKOSK očekuju da će i s tim iznosom moći da zadovolje interesovanje građana.

Kupovina stana najpovoljnija uz subvenciju države

Na početku godine, država je subvencionisanje stambenih kredita odobrila sa oko 1,7 milijardi dinara, što je dovoljno za oko 2.900 zajmova.

S tom kvotom, do kraja godine bi se moglo odobriti još oko 1.900 zajmova, ali bi zbog rebalansa ukupan raspoloživi iznos mogao bi biti nešto manji, što će biti precizirano kroz izmene uredbe.

Pogledajte kompletnu ponudu subvencionisanih stambenih kredita


U Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita smatraju, ipak, da će i nakon rebalansa biti dovoljno novca da svi zainteresovani reše stambeno pitanje korišćenjem ovih pozajmica uprkos tome što se interesovanje građana ne smanjuje.

- Primećujemo blagi porast broja odobrenih stambenih kredita u prvih šest meseci 2013. godine u odnosu na isti period prošle godine. Nadamo se da je to pokazatelj da polako oživljava tržište nepokretnosti u Srbiji - kažu u NKOSK.

Subvencionisani stambeni krediti za kupovinu prvog stana spadaju u najpovoljnije kreditne linije koje domaće banke nude građanima.



Marža banaka na ove zajmove limitirana je na 4,5 odsto, a na taj procenat dodaje se još vrednost šestomesečnog euribora, kamate po kojoj banke međusobno pozajmljuju novac, a koja trenutno iznosi 0,33 odsto.

Od ove godine, građani koji podižu ovaj zajam daju za učešće 10 umesto ranijih pet odsto iznosa kredita, a isti procenat obezbeđuje država iz budžeta. Preostalih 80 odsto do cene stana obezbeđuje se kroz kredit neke od poslovnih banaka, a zajam osigurava Nacionalna korporacija.

U NKOSK kažu da povećanje obaveznog učešća nije negativno uticalo na interesovanje građana jer su korisnici kredita i ranije težili da učestvuju sa što većom sumom sopstvenih sredstava kako bi plaćali manji iznos rate u periodu otplate.

- Prosečno učešće u 2012. iznosilo je 17 odsto, tako da ne treba očekivati da će povećanje obaveznog učešća na 10 odsto znatno uticati na ovogodišnje interesovanje građana za stambenim subvencijama. U svakom slučaju, u odnosu na komercijalne kredite, zajmovi sa subvencijom ostaju daleko povoljniji proizvod - kažu u NKOSK.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Tatjana 22.07.2013 18:38

    Postovani,
    Da li neko moze da mi odgovori, zasto nam Raifaisen banka trazi 20% na ovu vrstu kredita(njihov odbor je tako odlucio) umesto 10%?Da li oni imaju diskreciono pravo, da menjaju uslove kako hoce?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina stana kupovina nekretnine stambeni kredit stambeni krediti subvencionisani stambeni krediti krediti uz subvenciju

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana