Korupcija u Srbiji i dalje u porastu

Značajan porast procenta građana koji su davali mito u poslednjih godinu dana, kao i veliki broj slučajeva podmićivanja koji nisu prijavljeni

  • 7

U Srbiji je i dalje visoka percepcija korupcije i raste procenat građana koji su u poslednjih godinu dana davali mito, ali postoji određeni optimizam u pogledu mogućnosti suzbijanja korupcije, rečeno je danas na predstavljanju rezultata "Globalnog barometra korupcije".

Prema istraživanju, čak 55 odsto građana smatra da se nivo korupcije u poslednje dve godine veoma ili bar malo smanjio.

S druge strane, zabeležen je značajan porast procenta građana koji su davali mito u poslednjih godinu dana, kao i veliki broj slučajeva podmićivanja koji nisu prijavljeni.

Istraživanje pokazuje da je u porastu i percepcija korumpiranosti pojedinih institucija: više od polovine građana Srbije smatra ekstremno korumpiranima političke stranke, pravosuđe, javne službenike i zdravstvene službe, dok nešto manji broj takvo mišljenje ima o policiji, parlamentu i obrazovnom sistemu.

Programski direktor "Transparentnosti Srbija" Nemanja Nenadić kaže da kao glavni razlog za neprijavljivanje korupcije građani ističu uverenje da to ne bi ništa promenilo - 61 odsto, strah od posledica - 24 odsto i neznanje kome da se obrate - 13 odsto.

Prema rečima Bojane Medenice iz "Transparentnosti Srbija", u svim posmatranim oblastima došlo je do velikog porasta broja slučaja podmićivanja, a u gotovo polovini slučajeva - 46 odsto razlog za podmićivanje je bilo ubrzanje postupka pred određenom institucijom, dok je u 15 odsto slučajeva mito bilo jedini način da se usluga dobije.

Kako je rečeno na konferenciji, 58 odsto građana kaže da bi prijavilo slučaj korupcije što je, kako je navedeno, u velikom neskladu sa brojem stvarno prijavljenih slučajeva.

Na osnovu rezultata može se zaključiti da se u Srbiji svake godine desi nekoliko stotina hiljada slučajeva korupcije, ali sa druge strane, broj podnetih krivičnih prijava za sva krivična dela korupcije je tek nekoliko hiljada.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cu

    9. jul 2013 | 14:25

    Pa Vucko ce to da sredi,on jedini ne voli pare. Ah da i Toma stiropor i njegov sincic Radomir,njih dvojica me podsecaju na Slobu i malog Marka.

  • Dača

    9. jul 2013 | 14:07

    Korupcija u Srbiji?! Ma ajte molim vas.

  • mina

    9. jul 2013 | 13:56

    Ma jok Vucic je to iskorenio zajedno sa Dacicem i Dinkićem! :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA