Nedelja, 07.07.2013.

11:43

Još bez kontakta Venecuela-Snouden

Venecuelanske vlasti još nisu uspostavile kontakt s bivšim saradnikom CIA Edvardom Snoudenom, kojem je venecuelanski predsednik ponudio azil.

Izvor: Tanjug

Default images

"Još nismo stupili u kontakt, ali se nadamo da će Snouden u ponedeljak potvrditi da je spreman da prihvati azil u Venecueli i da ćemo uspostaviti kontakt sa ruskom vladom pošto se on nalazi u Rusiji. Jasno je da on nije na teritoriji Venecuele. Mi treba da čujemo stav ruske vlade o tom pitanju", rekao je ministar spoljnih poslova Venecuele Elijas Haua.

"Budući da je ovaj mladi čovek formalno tražio politički azil u našoj zemlji, treba da razmotrimo njegov zahtev, damo procenu i prihvatimo ga, kao što je predsednik Maduro kazao", dodao je ministar.

Predsednik Vencuele Nikolas Maduro u petak je ponudio Snoudenu humanitarni azil "kako bi bio zaštićen od progona jedne od najmoćnijih vlada u svetu (SAD)".

"Kao šef države i vlade Venecuele odlučio sam da ponudim humanitarni azil mladom Amerikancu Edvardu Snoudenu tako da će on moći da dođe u domovinu Simona Bolivara i Uga Čavesa i pobegne od progona SAD", poručio je Maduro.

Prema njegovom mišljenju, Snouden nije učinio ništa osim što je rekao istinu i posle toga je postao meta progona najmoćnije sile sveta.

Snoudenu su osim Venceuele azil ponudile i Bolivija i Nikaragva.

Snouden je u Rusiju došao 23. juna nakon što je obelodanio početkom juna tajni nalog suda kojim su specijalne službe SAD dobile pristup svim pozivima najvećeg američkog mobilnog operatera "Verajzon".

Objavio je i podatke o supertajnom programu svog bivšeg poslodavca, američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) "Prizma", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Beže: Naredili su masovnu mobilizaciju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prokomentarisao je rastuću mobilizaciju u Ukrajini i reakciju javnosti, rekavši da Ukrajinci, ako žele da sačuvaju zemlju, moraju da je brane.

21:47

11.6.2024.

16 h

Svet

Planiran državni udar? Hitna reakcija

Nemačka policija je u utorak ujutro sprovela nove racije protiv ekstremno desničarskog pokreta "građani rajha", a osumnjičeni su navodno povezani sa ranijim planom državnog udara.

13:37

11.6.2024.

1 d

Podeli: