1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Drezden izbrisan sa liste UNESCO-a

26. jun 2009.

Komitet UNESCO-a je juče doneo odluku kojom se Drezden briše sa liste zbog gradnje mosta sa četiri trake koji će povezivati levu i desnu obalu reke Elbe. Most već godinama stvara nesuglasice i među građanima Drezdena.

https://p.dw.com/p/Ibp2
Drezden bi mogao ponovo na listu ako most zameni tunelom
Drezden bi mogao ponovo na listu ako most zameni tunelomFoto: AP

Drezden je jedan od retkih gradova u Nemačkoj koji je zadržao svoj izgled od pre 250 godina. Zato je pre pet godina upisan na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine, ali samo dve godine kasnije dospeva na ”ugroženu listu” zbog izgradnje mosta koji narušava autentičnost doline Elbe. To što se od juče više i definitivno ne nalazi na UNESCO-voj listi, građani Drezdena komentarišu:

”Šteta je što Drezden više nije u svetskoj baštini, ali mi možemo da živimo i bez toga. Drezden je bio lep i ostaće lep”, kaže jedna gospođa. ”Strašno je što smo izbrisani sa liste UNESKO-a. Ta lista, u principu, pomaže da sačuvamo objekte, i to ne za nas, već za buduće generacije”, prenosi utiske jedan poslovni čovek dok nam mladić u prolazu dobacuje: ”Drezden je postao svetski grad, a to što više nije na listi, uopšte me ne zanima.”

Umesto stare slike grada, novi savremeni most

Tri stotine građana Drezdena i javno je iskazalo svoje negodovanje, protestima ispred stare Bogorodične crkve. Žele da njihov grad ostane na UNESCO-voj listi, i zato će se i dalje boriti, poručuje Tomas Leser iz Udruženja građana za očuvanje kulturne baštine. ”U Sevilji je izglasan i dodatni članak, koji glasi: Drezden može ponovo da se kandiduje za listu svetske kulturne baštine, ako pronađe drugo rešenje za gradnju saobraćajne trake.”

Grad je već godinama podeljen na one građane i predstavnike gradske vlasti koji zagovaraju gradnju mosta i one koji su protiv nje. Jedni zagovaraju gradnju zbog, kako kažu, bolje povezanosti saobraćaja, dok se drugi zalažu za gradnju tunela i očuvanje prirodnog pejzaža i stare slike grada. Gradonačelnica Drezdena Helma Orosc komentariše: ”Sada se možemo pitati da li smo učinili dovoljno, da li smo imali i dovoljno vremena. Međutim, to sada nije pravo pitanje. Mislim da treba da gledamo unapred!”

Drezden i Oman – jedino skinuti sa liste

Gradnja mosta sa četiri trake započeta je krajem 2007, a most bi u javnu upotrebu trebalo da bude pušten 2011. godine. Gradske i pokrajinske vlasti nisu htele da zaustave gradnju niti da prihvate alternativno rešenje i izgrade tunel, pozivajući se na rezultate referenduma građana iz 2005. kao i na mnogobrojne sudske odluke.

Drezden i arapska država Oman, koja je zbog novih naftnih nalazišta posekla vegetaciju celog rezervata, jedine su zemlje, koje su do sada skinute sa UNESCO-ve liste svetske kulturne baštine.

autor: Selma Filipović, Berlin

odg. urednik: Nemanja Rujević