Ekonomija

1

Kako Makedonija uslovljava uvoz žita

Izvor: Novosti

Kako Makedonija uslovljava uvoz žita

Kako pišu Večernje novosti, Vlada Makedonije donela je zvaničnu odluku da uvoz pšenice i brašna veže za kupovinu domaće pšenice i brašna. Prema rečima Bojane Todorović, pomoćnika srpskog ministra spoljne i unutrašnje trgovine, po toj odluci, za kilogram uvezene pšenice iz drugih zemalja, pa tako i iz Srbije, makedonski uvoznici moraće da kupe tri kilograma domaće pšenice, a za kilogram srpskog brašna četiri kilograma pšenice iz domaće proizvodnje. Odluka se primenjuje od 1. jula do 31. decembra.

Udruženje mlinara i pekara "Žitovojvodina" zatražilo je od nadležnih ministarstava da hitno uvedu mere reciprociteta prema Makedoniji.

“Očekujemo od Vlade da se "ugleda" na Makedoniju, zaštiti interese svoje privrede i hitno donese mere reciprociteta, kada je u pitanju uvozna roba iz Makedonije”, navodi se u dopisu koji je upućen Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, kao i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije.

"Žitovojvodina" je izrazila uverenje da neće biti problem da se uvedu mere reciprociteta za onu robu iz Makedonije koja se uvozi u Srbiju, a koja je za Makedoniju od posebne ekonomske važnosti.

Odluka Makedonije direktno nanosi izuzetno velike ekonomske štete državi, posebo članicama "Žitovojvodine" kao značajnim izvoznicima pšenice i brašna, i direktno ugrožava višegodišnje poslovne odnose između naših firmi i dugogodišnjih poslovnih partnera u Makedoniji”, navodi se u pismu.

"Žitovojvodina" je posebno nerazumevanje za odluku Makedonije izrazila zbog činjenica da se na taj način grubo krše osnovna pravila i obaveze članica CEFTA sporazuma, kojem pripadaju i Srbija i Makedonija.

Sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine, Đorđe Bugarin, izjavio je da Srbija treba odlučno da reaguje i "pokaže Makedoncima zube" po pitanju ograničavanja izvoza srpske pšenice i brašna u tu zemlju. On je istakao da nije prvi put da se Srbija suočava s problemima u plasmanu pšenice i brašna u Makedoniju, ali da su do sada naše reakcije bile "dosta mlake".

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

EURO95

DOSLI MAKEDONCI PAMETI OPA ALI OPET NA VREME JER BOLJE DANAS NEGO SUTRA JER CENU SAM PROIZVODJAS ODREDJUJE A NE DA MI NEKI LEVATOR DA CIJENU MIZERNU I TU ISTU ROBU PRODA DVA AKO NE TRI PUTA VISE A MOJA ROBA ZATO TREBA SVE VRATIT NA ZEMLJU I STA MAJNJE KUKAT