Egipat: Petoro mrtvih u sukobima posle Morsijeve smene, svi Srbi su dobro

Agencije / Novosti online

03. 07. 2013. u 09:02

Vojska obavestila Morsija da više nije šef države. Prebačen na nepoznatu lokaciju. U četvrtak zakletva novog predsednika

EGIPATSKA vojska izvela je državni udar i nešto posle 19 časova, po lokalnom vremenu, smenila šefa države Muhameda Morsija. Suspendovan je i ustav koji su podržali islamisti a biće održani prevremeni izbori.

Morsija će ga privremeno na mestu šefa države zameniti predsednik Ustavnog suda, a biće formirana i tehnokratska vlada. Inače nešto ranije tokom dana predsednik Muhamed Morsi odbio je ultimatum egipatske vojske.

"Neću se povući a koncetraciona vlada treba da izvuče Egipat iz krize".

Posle je održan sastanak vojnog vrha, a oklopna vozila poslata su na proteste Mirsijevih pristalica.

Pratite sa nam situaciju u Egiptu iz minuta u minut...


MORSI NE ODUSTAJE

Kancelarija egipatskog predsednika Muhameda Morsija saopštila je da koaliciona vlada treba da bude deo rešenja političke krize, ali nije ponudila kompromis, nakon što je danas posle podne istekao rok koji je vojska dala predsedniku da ispuni zahteve demonstranata i podnese ostavku, prenosi Rojters.

U saopštenju je navedeno da predsednik Morsi smatra da su opozicione stranke odgovorne za gušenje političke inicijative kojom bi, takođe, bio formiran panel za pripremanje amandmana na ustav koji je usvojen u decembru, prenosi Rojters.


ULTIMATUM ISTEKAO

Ultimatum koji je vojska postavila islamističkom predsedniku Egipta Muhamedu Morsiju da ispuni zahteve demonstranata i podnese ostavku, istekao je danas popodne i sada se očekuje saopštenje vojske.

Nekoliko minuta pre isteka roka na ulice su izašle desetine hiljada pristalica i protivnika Morsija, koji je ranije rekao da će ostati na predsedničkoj funkciji bez obzira na ultimatum, prenosi AFP.

Ministarstvo unutrašnjih poslova upozorilo je da će policija odlučno odgovoriti na svako nasilje, posle sukoba Morsijevih pristalica i protivnika koji traju čitavu sedmicu i u kojima je poginulo skoro 50 ljudi.

Protivnici optužuju Morsija da je izdao revoluciju time što je sva vlast koncentrisana u rukama islamista, dok je privreda propala.

Kancelarija egipatskog predsednika Muhameda Morsija saopštila je da koaliciona vlada treba da bude deo rešenja političke krize, ali nije ponudila kompromis, nakon što je danas posle podne istekao rok koji je vojska dala predsedniku da ispuni zahteve demonstranata i podnese ostavku, prenosi Rojters.


VOJSKA OPKOLILA DRŽAVNU TV

Egipatska vojska opkolila je danas zgradu državne televizije u Kairu oklopnim transporterima, a u zgradi su ostali samo zaposleni koji su neophodni za emitovanje programa uživo, tvrde bezbednosni izvori za Rojters.

Vojska će izdati saopštenje danas posle isteka ultimatuma koji je dala islamističkom predsedniku Muhamedu Morsiju da ispuni zahteve demonstranata koji traže njegovu ostavku, tvrdi izvor blizak vojsci.

Političko krilo vladajuće Muslimanske braće odbilo je poziv da razgovara s komandantom oružanih snaga.

"Mi ne idemo na sastanke po pozivu ni sa kim. Mi imamo predsednika i to je to", izjavio je za Rojters jedan od lidera stranke Sloboda i pravda Valid al-Hadad.

Morsijev portparol je preneo da predsednik smatra da je bolje umreti "stojeći kao drvo", braneći legitimitet svoje funkcije dobijen na izborima, nego ući u istoriju kao neko ko je raspršio nade Egipćana u demokratiju.


UBIJENO 23, POVREĐENIH 600

Egipatsko ministarstvo zdravstva saopštilo: 23 osobe ubijene, više od 600 povređeno u noćašnjim sukobima oko kairskog univerziteta.

MUHAMED EL BARADEJ SA GENERALIM

Lider opozicije, Nobelovac Muhamed el Baradej na sastanku sa generalima.

U TOKU VOJNI UDAR

Savetnik egipatskog predsednika za bezbednost izjavio je danas da je u toku "vojni puč" i da očekuje da će vojska silom rasterati Morsijeve pristalice koje protestuju uporedo sa njegovim protivnicima.

"U današnje vreme nijedan vojni puč ne može uspeti bez velikog krvoprolića kada postoji tolika snaga naroda", izjavio je savetnik Esam El-Hadad, preneo je Rojters.


MORSI FORMIRA NOVU KOALICIJU

Predsednik Egipta, Muhamed Morsi, podstiče stvaranje nove koalicione vlade.

MORSI NE SME DA PUTUJE U INOSTRANSTVO

Egipatske snage bezbednosti zabranile su ranije danas predsedniku Egipta Muhamedu Morsiju i još nekim njegovim važnim islamističkim saveznicima da putuju u inostranstvo zbog umešanosti u jedno bekstvo iz zatvora 2011. godine, tvrde bezbednosni zvaničnici.

Uprava aerodroma potvrdila je za AFP da su dobili naređenje da spreče neke lidere, među kojima su Morsi, lider Muslimanske braće Muhamed Badi i njegov zamenik Kairat al-Šater, da putuju u inostranstvo.


SAVET SRPSKIM TURISTIMA

Ambasada Srbije u Kairu saopštilo je danas da 24 sata prati događaje u čitavom Egiptu i preporučila građanima Srbije da izbegavaju okupljanja i demonstracije, ne koriste kamere i foto-aparate i da žene budu u pratnji muškaraca. Više o tome možete da pročitate OVDE.

VOJSKA ŠALJE OKLOPNA VOZILA NA MORSIJEVE PRISTALICE

Egipatska vojska poslala je oklopna vozila na mesta gde se održavaju protesti pristalica predsednika Egipta Mohameda Morsija, javio je AFP.

Na desetine oklopnih vozila egipatske vojske uputile su se prema trgu ispred Univerziteta u Kairu, gde su okupljene hiljade Morsijevih pristalica koji se zaklinju da će braniti legitimitet njegove vladavine, navodi francuska agencija.


SAD NE MOGU DA POTVRDE DA JE U TOKU VOJNI UDAR

Sjedinjene Američke Države ne mogu da potvrde da je u Egiptu u toku vojni udar, izjavila je portparolka Stejt dipartmenta Džen Psaki.

Ona je na konferenciji za štampu u Vašingtonu, rekla da je stanje u Egiptu i dalje nestabilno i da su SAD veoma zabrinute zbog razvoja situacije.

"Veoma smo zabrinuti zbog onoga što se događa na terenu", dodala je Psaki.


ZAVRŠEN SASTANAK VOJNOG VRHA, DOGOVOR VOJSKE I OPOZICIJE

Lider egipatske opozicije Mohamed El Baradej, veliki imam Ahmed al Tadžib i koptski patrijarh Tavadros večeras će saopštili plan izlaska iz političkem krize, koji je usaglašen na sastanku sa vojnim vrhom, objavila je državna televizija.

U saopštenju, koje je prenela zvanična agencija MENA, se navodi da će se njih trojica obratiti građanima Egipta "u prisustvu čelnika oružanhih snaga".

U posebnom saopštenju Generalštaba egipatske vojske, koje takođe prenosi MENA, navodi se da je završen sastanak vojnog vrha sa predstavnicima političkog života i dodaje da će njegovi rezultato biti poznati "u roku od jednog sata", prenosi DPA.


VOJSKA SMENILA MORSIJA

Egipatska vojska obavestila je predsednika Muhameda Morsiju da od 19 sati po lokalnom vremenu više nije šef države, prenosi Rojters pozivajući se na vest objavljenu na sajtu državnog dnevnika "Al-Ahram". Rojters prenosi da list citira izvor iz predsedničke administracije.

Ranije je egipatska informativna agencija MENA javila da će imam islamskog univerziteta "Al-Ažar" šeik Ahmed al-Tejib, patrijarh koptske pravoslavne crkve Tavadros Drugi i jedan od lidera opozicinog Fronta za nacionalni spas Muhamed el-Baradej zajednički saopštiti "mapu puta" za izlazak iz krize.


SUSPENDOVAN USTAV, MORSI PREBAČEN NA NEPOZNATU LOKACIJU

Egipatska vojska suspendovala je ustav koji su podržali islamisti, obavestila Muhameda Morsija da više nije predsednik i sazvala prevremene izbore, javljaju agencije. Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Abdel Fatah al-Sisi saopštio je u obraćanju naciji da je Morsiju oduzeta vlasti i da će ga privremeno na mestu šefa države zameniti predsednik Ustavnog suda, javio je AP. On je najavio da će biti formirana tehnokratska vlada.

Morsijev savetnik je u međuvremenu izjavio da je predsednik prebačen na za sada nepoznatu lokaciju, preneo je AP.


MORSI NA TVITERU: IZVRŠEN DRŽAVNI UDAR

Svrgnuti predsednik Egipta Mohamed Morsi objavio je večeras na svom tviter nalogu da suspendovanje ustava i njegova smena predstavljaju državni udar. Saopštenje Generalštaba egipatske vojske odbacuju svi slobodnji ljudi koji se bore za građanski, demokratski Egipat, piše na Morsijevom tviter nalogu.

Iako je komentar objavljen na Morsijevom zvaničnom nalogu, nije jasno ko ga je postavio, jer se on, prema dostupnim informacijama, nalazi na "sigurnoj lokaciji" koju kontroliše vojska, prenosi DPA.


SVI GRAĐANI SRBIJE SU DOBRO

Otpravnik poslova Ambasade Srbije u Kairu Miroslav Mitrović izjavio je u sredu uveče da je ambasada u kontaktu sa turističkim vodičima u Hurgadi i egipatskim tur operaterima u drugim letovalištima i da su svi građani Srbije koji su trenutno na odmoru u Egiptu dobro.

"Niko od njih nije javio da je na bilo koji način ugrožen. Ipak ostaje na snazi sugestija ove ambasade, koja je istaknuta i na sajtu Ministarstva spoljnih poslova da bi naši građani koji ovde žive i turisti trebalo da izbegavaju okupljanja na ulicama u gradovima," rekao je Mitrović.


EVAKUACIJA AMERIČKIH DIPLOMATA I NJIHOVIH PORODICA

Američki Stejt department naredio je svim svojim diplomatama i njihovim porodicama iz ambasade u Kairu, sem najneophodnijeg osoblja, da napuste Egipat, u strahu od mogućeg nasilja nakon svrgavanja sa vlasti Mohameda Morsija.

Kako prenose agencije, još nije jasno da li će evakuacija da se obavi komercijalnim letovima ili će biti poslat neki brod po američke diplomate.


MANSUR U ČETVRTAK POLAŽE ZAKLETVU

Predsednik egipatskog Ustavnog suda Adli Mansur položiće sutra zakletvu kao privremeni šef države, nakon što su oružane snage zbacile izabranog predsednika Morsija, javio je Rojters pozivajući se na vojne i pravosudne izvore.

BIVŠI PREDSEDNIK U REZIDENCIJI OBAVEŠTAJNE SLUŽBE?

RIA Novosti prenela je i vest sa internet portala Al-jaum al-Sabija, uz pozivanje na izvor u specijalnim službama, da se Morsi trenutno nalazi u rezidenciji Glavne uprave vojne obaveštajne službe Egipta.

MORSIJEVI PROTIVNICI: ZASLUŽIO JE KRAJ

Frans pres izveštava da su desetine hiljada Morsijevih protivnika oduševljeno dočekali potez armije. "Egipat, Egipat" i "Odlazi, odlazi", uzvikivali su oni ispred zgrade Ministarstva odbrane.

"Morsi je zaslužio kraj. On je bio predsednik Muslimanske braće a ne Egipta", reako je stanovnik Kaira Amr Mohamed.


REVOLT MORSIJEVIH PRISTALICA, SUKOB KOD DŽAMIJE U KAIRU

Rojters javlja da su Morsijeve islamističke pristalice u predgrađu Kaira reagovale besno na proglas armije kojim je privremeno suspendovan ustav i postavljen novi predsednik.

Neki su čupali kamenje sa pločnika, a pripadnici garde Muslimanske braće sa šlemovima i palicama u rukama formirali su kordon blizu jedne džamije.

Ruska agencija RIA Novosti, u međuvremenu, prenosi internet portal "Jum 7" po kojima su se policija i pristalice smenjenog predsednika sukobile u oblasti džamije Rabijat al-Adavija u Kairu. Jedan očevidac, čak, tvrdi da je poginuo jedan čovek i da ima ranjenih.


PETORO MRTVIH U SUKOBIMA POSLE MORSIJEVE SMENE

Pet ljudi je poginulo u sukobima izmedju pristalica svrgnutog predsednika Muhameda Morsija sa policijom i Morsijevim protivnicima nakon što je vojska saopštila da je dosadašnjem šefu drzzave oduzeta vlast, javila je agencija RIA Novosti.

Četvoro je poginulo u gradu Marsa Matruh, a jedan u Kairu.

I agencija Itar-Tass izveštava o pogibiji četiri osobe u sukobima u  Mersa Matruhu na severozapadu zemlje.

Prema preliminarnim izveštajima, sukobi su izbili kada su islamisti pokušali da napadnu vojnike, a oni su otvorili vatru.


UPAD U STUDIO AL DŽAZIRE, PETORO UHAPŠENIH

Snage bezbednosti upale su u kancelarije egipatskog ogranka televizijske stanice Al Džazira i uhapsile najmanje petoro zaposlenih.

Karim el-Asiuti je za Rojters rekao da su njegove kolege iz kanala "Al Džazir Mubašer Misr" uhapšeni dok su radili u studiju.

Stanica je sprečena da emituje sa skupa Morsijevih pristalica, a njena ekipa na terenu je takođe zadržana, dodao je el-Asiuti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (21)

fatih

03.07.2013. 10:22

i ovo je scenarijo kao u brazilu i tujrskoj../..nece ikm ni to uspeti morsi ima pdrsku naroda egipta.ugodan dan.

MarkoBG

03.07.2013. 16:19

@fatih - Ko su onda ovi ljudi koji danima protestuju protiv Morsija i njegove bolesne ideje da Egipat, jednu divnu sekularnu drzavu, pretvori u Islamsku tamnicu? Dole svi fanaticni monstrumi!

Vladimir

03.07.2013. 16:34

@fatih - Ma sahmo ste ti fahtine otpusti i ne birni az Morsia i prodrsku,mzda jedno za pavropis jezika ti pradedova moj Fatihe!

fatih

04.07.2013. 09:12

@fatih - samo kratko vladimiru pa ja vladam sa pet jezika neznam za tebe ?sta ti znas i kakve sve jezike.a to sta sam pogrsesio pri pisanju.je nenamerno.

Pera

03.07.2013. 12:49

Nije mi jasno ko na ovakav prilog moze staviti svidja mu se? Uzas, postali smo kruti i neosetljivi a ljudski Bogom dani zivot nam vise nista ne znaci!

Pera

03.07.2013. 16:40

@Pera - ko drugome jamu kopa... Ili je Grobar ili fizicki radnik. Uzivaj u neredima i u ubijanju ljudi.

Ilija Cvorovic

03.07.2013. 21:15

Islamskim fanaticima ljudski zivoti neznace nista.Egipat je previse vazna drzava u regionu da bi njom upravljalo neko bratstvo pa makar bilo i muslimansko.

berislav

03.07.2013. 21:17

Muslimansku braću su u uspostavljanju njihove vlasti omogućili Amerikanci, osobito Hilari Klinton koja je glavni lobista Muslimanske braće (zbog Rusije, naravno). Ali Amerikanci su izgleda precijenili snagu Muslimanske braće, pa sad moraju brzo skontati koje će politčke snage biti glavne. Morsi je radio za Amerikance, tako što je prekinuo sve veze sa Sirijom, a u Americi Muslimanska braća imaju svoju podružnicu. A kada tu dođu Rusi.........

zlaja ns

03.07.2013. 22:09

vrlo profesionalno odrađeno!bez prolivanja krvi!mi na Balkanu smo dvesta godina iza Egipta

Istorija se ponavlja

03.07.2013. 22:25

Gledaj Kadijevicu kako se sprecava raspad drzave i kako se zasticuju ljudski zivoti. Da ste ovako vi JNA uzeli stvari u ruke 1991 ,sacuvali bi onu drzavu koja je u najmanju ruku 6 puta bolja bila nego ove bananice danas. Trebalo je samo imati m... gospodine Kadijevicu.

ranko

04.07.2013. 10:05

@Istorija se ponavlja - JNA je mogla da izvrsi vojni udar samo uz pomoc SSSR-a a oni 1991 ni sami nisu znali sta ce sa sobom

Торбар

04.07.2013. 02:31

Просто ми топло око срца. А онда ме помало вата језа. Прави људи, права ствар, али тек сада долази најважније. Ако наставе овако, опоравиће се брзо. Само да се западни политичари не умешају на свој начин. Ипак, војска Египта ми улива поверење. Шта чекаш Путине? Молбу?

4c

04.07.2013. 05:50

Normalni Srbi nemaju sta traziti u Egiptu,pogotovo sta je ovo najavljeno par dana,sedmica unapred.

Драагооољуб

04.07.2013. 08:46

Да ли неко уопште има илузије да је ово "спонтано дешавање"? Колико пара треба само за ове силне заставице, ракетице ватромета, сакупити толики народ на једном месту! Сетимо се само нашег 27.марта! Све ово без страног фактора нема шансе да се деси!

Немања

04.07.2013. 09:03

А Српска војска нек се бори за путне трошкове

fatih

04.07.2013. 09:07

o kakvoj smeni vi pricate?!!zar nemate smelosti reci DRZAVNI UDAR U EGIPTU?!!ne brinite ponovo ce morsi doci na vlast jer njega je izabrao preko 53 posto egipcana.

Dragan

04.07.2013. 15:21

Sta znaci svi Srbi su dobro???PAPa u ambasadi te ne udostoje pogleda ni kad im na noge dodjes a kako ce znati da li su (od par stotina ili mozda vise hiljada sa turistima ) svi dobro? Imaju li specijalne kristalne Kugle?