Grad je rešen da nastavi poslove na rekonstrukciji Starog sajmišta, a oni su započeti raspisivanjem tendera za tehničku rekonstrukciju tog prostora.

 Naša je namera da ispravimo jednu istorijsku nepravdu i da vratimo moralni dug prema žrtvama koje su stradale na prostoru Starog sajmišta – rekao je Željko Ožegović, član Gradskog veća, na sastanku sa dr Rubenom Fuksom, predsednikom Saveza jevrejskih opština, sa kojim je razgovarao o rekonstrukciji spomeničkog kompleksa na Starom sajmištu. Ožegović je naveo da ovim Grad želi da podstakne sve one koji mogu da daju svoj doprinos, od državnih organa do nevladinih organizacija i Saveza jevrejskih opština, da pomognu. Kako je istakao, to pitanje mora se rešavati na više nivoa, zbog komplikovanosti imovinskih odnosa, nedostatka dokumentacije, umetničkih ateljea koji tamo postoje, ali se mora razmišljati i o programskom delu, za koji se trenutno formira komisija.

Dr Ruben Fuks, predsednik Saveza jevrejskih opština, istakao je da je posle niza decenija status Starog sajmišta počeo da se rešava.

– Poslednjih godinu dana primetno je da se stvari pomeraju u pozitivnom pravcu. Jevrejska zajednica je svakako zainteresovana za ceo projekat memorijala i očekujemo mesto gde bismo napravili muzej Holokausta, koji ne bi samo komemorisao tadašnji „Judenlager Semlin“, kao prvu fazu logora Staro sajmište, nego i ostale žrtve širom Srbije. Izrazili smo želju da nam se dodeli „Nemački paviljon“, koji bismo uredili uz pomoć sličnih muzeja u Jerusalimu, Vašingtonu, Parizu, Berlinu i drugih muzeja Holokausta – rekao je predsednik Saveza jevrejskih opština.

Kompleks Starog sajmišta proglašen je za spomenik kulture 1987. godine. Do sada je obavljen veći deo istraživanja, prikupljena dokumentacija i sačinjeni predlozi za memorijalni kompleks, a prvi praktični koraci biće radovi na sanaciji Centralne kule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari