Kultura

Petak, 28.06.2013.

14:23

“Grad” premijerno u BItef teatru

Plesna predstava "Grad" po konceptu i režiji Dine Radoman Caranović u koreografiji Isidore Stanišić biće premijerno izvedena sutra uveče u Bitef teatru.

Izvor: Tanjug

Default images

Plesnu predstavu koja istražuje kako doživljavamo gradski prostor izvešće Ana Simanić, Danijel Todorović, Stojan Simić i igrači Bitef dens kompanije: Milica Pisić, Nevena Jovanović, Miona Petrović, Nikola Tomašević i Strahinja Lacković.

Plesna predstava uključuje osobe sa invaliditetom, izvođači sa invaliditetom izabrani su na radionicama koje je organizovalo Udruženje "Srebrno drvo" uz pomoć Grupe "Hajde da".

U plesnoj predstavi "Grad" ima i poezije, pesme Ivana Rastegorca čitaće Damjan Kecojević. Prevodioci za znakovni jezik su Tijana Jakšić i Katarina Kralj. Dramaturški konsultant predstave je Marko Pejović, kompozitor Aleksandra Đokoć Rakić, kostimograf Aleksandra Zdravković. Za video je zadužena Jelena Jovčić, animaciju Sandi Caranović, ftografiju i dizajn Jelena Janković.

Prema najavi rediteljke, predstava se bavi gradom ne samo kao mestom u kome živi skup ljudi, grad ima i svoju volju, karakter, atmsferu, lice i podzemlje, prema nekima je dobronameran, a prema drugima negostoljubiv.

"Ta razlika postoji i na sceni, jer se učesnici u predstavi razlikuju po polu, poreklu, odnosu prema životu, životnom iskustvu, mogućnostima i ograničenjima sa kojima se susreću, kakav im je pristup umetnosti, kakvog su plesnog obrazovanja, da li su osobe sa invaliditetom, zajedničko je da svi žive u jednom velikom gradu", navodi rediteljka u najavi predstave "Grad".

Ona očekuje da će ova predstava biti doprinos namerama da se osobe sa invaliditetom uključe u rad i stvaralaštvo profesionalnih pozorišta i da predstave u kojima nastupaju budu deo redovne repertoarske ponude grada Beograda.

Kako je najavio Bitef teatar, pre premijere u 18 sati održaće se okrugli sto na temu "Terminologija u umentosti igre i inkluzija u savremenoj igri" na kome će učestvovati načelnica u ministarstvu kulture i informisanja Milena Burić, baletski igrač i predstavnik UBUS-a u Koordinacionom odboru umetničkih udruženja Srbije Smiljana Stokić), novinarka i lektor časopisa Vreme Ivana Milanović, koreograf i igrački pedagog Isidora Stanišić, rediteljka Dina Radoman.

Učestvovaće i kostimograf i koreograf Boris Čakširan), psiholog Marko Pejović predstavnik organizacija osoba sa invaliditetom Ljupka Mihailovska i novinarka televizije Studio B Vesna Nestorović. Moderator je direktorka Bitef teatra Jelena Kajgo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

16 h

Podeli: