Hrvatska: Merkelova slobodna, ali ne dolazi, proslava i bez Kamerona

J. KERBLER

27. 06. 2013. u 10:13

Iako u nedelju nema nijednu obavezu, nemačka kancelarka neće prisustvovati proslavi u Zagrebu

ZAGREB
OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

ANGELA Merkel definitivno ne dolazi u Zagreb na svečanost ulaska Hrvatske u EU, iako je u nedelju slobodna i nema predviđenu nijednu obavezu. Obrazloženje njene kancelarije i portparola Štefana Sajberta da kancelarka ima „prenatrpan raspored“ očito je samo diplomatska fraza za šamar koji je Hrvatska dobila od Berlina. Iako to Nemci ne žele da priznaju, pravi razlog nedolaska Merkelove je odbijanje Hrvatske da im izruči bivšeg udbaša Josipa Perkovića. Istovremeno, nemački parlamentarac Klaus Peter Vilš iz CDU-a poručuje da Perkovića treba bezuslovno izručiti, dok nemačka štampa prenosi stavove visokopozicioniranih diplomata da Hrvatsku već na početku članstva u EU čekaju sankcije ako ne primeni na Perkoviću evropski nalog za hapšenje.

Da su odnosi dveju država krajnje zahladili, pokazuje i činjenica da će u Zagreb na svečanost iz ministarstva spoljnih poslova SRN doći Mihael Link, koji ide na protokolarne događaje kada je „prvi ešalon“ zauzet, a ne dolazi ni Gvido Verstervele, šef diplomatije. Reč je o neočekivanom i snažnom diplomatskom šamaru Zagrebu, pošto mu je Nemačka godinama bila glavni oslonac tokom pregovora sa EU. Iz dobro obaveštenih diplomatskih izvora „Novosti“ saznaju da je Nemce posebno razljutilo i uvredilo što je Hrvatska zakonom onemogućila izručenje Perkovića svega nekoliko dana pošto su Bundestag i Bundesrat ratifikovali pristupni ugovor.

NEMA NI KAMERONA LONDON je potvrdio da u Zagreb neće doći premijer Dejvid Kameron, nego njegov zamenik Nik Kleg. Do sada nijedan engleski premijer nije zvanično posetio Hrvatsku, a tek se očekuje odgovor Pariza ko će u nedelju predstavljati Francusku.

Milanovićevo „ne“ Berlinu i uporno guranje zakona koji ne dopušta izručenja hrvatskih građana pravosuđu zemalja EU u Zagrebu se tumači kao strah da bi pristajanje Hrvatske na evropske naloge za hapšenja moglo prerasti u pravu poplavu, a da bi red došao i na neke visoke političare, poput Vladimira Šeksa. Preko trećih zemalja Srbija, ali i druge zemlje u regionu, mogle bi da zatraže izručenje nekih hrvatskih građana koji se terete za ratne zločine.

Tako se svečanost hrvatskog ulaska u EU, na kojoj je Merkelova trebalo da bude centralna ličnost, možda i najzaslužnija za evropski put Hrvatske, pretvorio u prvorazredni diplomatski skandal, čije je posledice teško prognozirati. Nemci su i pre u više navrata slali signale da su nezadovoljni reformama, pre svega odnosom prema investitorima, a sprečili su i dolazak hrvatskih radnika posle 1. jula. U nemačkoj štampi bilo je više napisa da Hrvatska nespremna ulazi u EU i da će cenu platiti nemački poreski obveznici.

Navodno je u međuvremenu baš iz kancelarije Angele Merkel došla sugestija da Hrvatsku ne treba javno kritikovati. Sada se sve promenilo, a evropske medije preplavili su napisi da EU uz Grčku dobija novog ekonomskog bolesnika, Hrvatsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

baunti

28.06.2013. 05:35

@čiča - Hehehehe... E, moj Zagrebe, znam da boli, ali kada ces nauciti da Srbima niko nikada gazda nije bio? Okupator da, partner mozda ponekad, potcinjeni rijetko jer nismo skloni da uzimamo tudje... ali gazda - nikad! Ta rijec, za razliku od hrvatskog, u srpskom jeziku ne postoji, osim da oznaci Srbina. :)))

Aleksandar69

27.06.2013. 13:29

@musamba - A što se Ti,toliko zanimaš za naše komentare.Čitaj vaše u večernjaku ili zornjaku za utiske ili umetnički dojam!

Zika

27.06.2013. 15:34

@musamba - Mozda draga Merkelica nece da dodje zbog nasih politickih vodja Nikolica i Dacica jer ce se njima sigurno aplaudisati vise nego njoj. Komsije su komsije.

Aleksandar69

27.06.2013. 15:59

@musamba - A tek komšinice!A drugo Toma i Ivica su gosti a ne domaćini.Ne dolazi ona na Moravu već u Agram.

Sadman Sway

28.06.2013. 05:57

@musamba - Zar ne znate da je u pripremi tjednik za manjinu tiskan na ćirilici

Aleksandar69

28.06.2013. 09:57

@musamba - Takodje se upravo, pod pokroviteljstvom ministarstva prosvete,kod nas štampa "List kupusa" za nadobudne narodnosti na klinastom pismu.

Aleksandar69

27.06.2013. 12:57

Odlično.Dobra zgoda za mog Braleta Žiku s Morave i mene sa Save koja se uliva u Dunav, za fotku snova.Sa gospodjom Vamp!Stižemo u Zagreb bez obzira što je putarina poskupila 20%.Takav se dogadjaj ne propušta,kao Karleušin nedavni koncert!

Đani

27.06.2013. 15:48

Netreba ni dolaziti,Hrvat zna koliko se nijemac zauzeo za hrvatsku kao nezavisnu i to sad sa 90 posto njihovh parlamentaraca

Niki

28.06.2013. 13:22

Ovo od baka-M nije samar i skandal, vec istorijsko ponizenje. Pokazala im je da ulaze, ali na sporedna, vrata za poslugu..Najgore je sto sad nema nazad, a jos nauka tek dolazi.. Ipak, nasim susedima je sada najpotrebnija uteha od najblizih...

bre

28.06.2013. 13:23

@ - Odlično što Hrvatska ulazi u uniju, taman da vidimo da to nije za nas i odustajemo na vreme. Meni lično odgovara da se odmah prijavim na biro u njemačkoj i engleskoj ali za Srbiju to nikako nije dobro