Capital.ba

Najveći prihod imali INA i Konzum

24.06.2009. / 16:55

ina1ZAGREB,  Naftna industrija Ina je sa prihodom od 26,7 milijardi kuna (3,65 milijardi evra) zadržala prvo mjesto na rang listi hiljadu najvećih hrvatskih kompanija u 2008.
Hiljadu najvećih hrvatskih komanija u 2008. je ostvarilo ukupan prihod od 64,98 milijardi evra, što je rast od 13,5 odsto u odnosu na 2007. godinu. Iako su prihodi najvećih kompanija rasli slično kao godinu dana ranije, zabrinjavajući je podatak o ukupnoj ostvarenoj dobiti od 2,94 milijardi evra.

Kada se usporedi s ukupnom ostvarenom dobiti u 2007, vidljiv je znatan pad od 11,7 odsto, što je “jasan pokazatelj da je kriza, iako još nije bila ni blizu svoje snage, već 2008. zahvatila hrvatske kompanije”. Promjene među prvih deset najvećih kompanija obilježio je ulazak OMV-a na deseto mjesto, kao i uspon Privredne banke Zagreb s osmog na peto mjesto i pad Vipneta na 13. poziciju.

Ina je, uz rast prihoda od 11,3 odsto zadržala prvo mesto, drugi je Konzum Ivice Todorića, a treća Hrvatska elektroprivreda (HEP). Ina je, međutim, uspjela da istopi dobit od 164 miliona evra iz 2007. i u 2008. izgubi još 160 miliona, zbog čega je ponjela titulu najvećeg gubitaša u prošloj godini. Prihod Ine je dvostruko veći od Konzuma koji je na drugom mjestu s lanjskim prihodom od 1,73 milijarde evra, objavio je hrvatski časopis Lider.

Najveću dobit ostvarile su Hrvatske telekomunikacije od 328 miliona evra, Zagrebačka banka (232 miliona evra) i T-Mobile Hrvatska (205 miliona evra). Rekorder po rastu dobiti je Zagrebački holding, koji je upisao čak 372 odsto veću dobit nego u 2007, od 20 miliona evra, dok je dobit Konzuma porasla 45,6 odsto.

Karakteristika liste dobitnika je dobro poslovanje banaka uprkos krizi, dok listu gubitaša za Inom nastavljaju brodogradilišta, kao i 2007. Drugo mjesto prema ostvarenom gubitku zauzelo je Brodogradilište Brodosplit s 74,15 miliona evra gubitka.

Na četvrtom mjestu je Brodotrogir, a na petom Brodogradilište ‘3. maj’ s 42,28 miliona evra gubitka. Na trećem mjestu po gubitku je mobilni operater Tele2 sa minusom od 63,67 miliona evra.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!