Nemci traže novu proveru

G. Č. - D. R. Đ.

26. 06. 2013. u 12:37

Lideri EU u petak razmatraju evropski put naše zemlje, Berlin odlučan da pomeri rokove za početak pregovora. Dačić: Nepotrebno da se potvrđuju stavovi ministara. Eštonova: Srbija ispunila svoje obaveze, sad je red na nas

ZAKLJUČCI Saveta ministara u utorak u Luksemburgu bili su sasvim prihvatljivi za Srbiju, jer su ostavljali rok da se najkasnije do januara završe pripreme neophodne za početak pregovora sa EU. Potpuni preokret, međutim, desio se u sredu, kada je Nemačka najavila da će sve da ukoči i januar utvrdi tek kao najraniji rok!

Poslanici Bundestaga na svom zasedanju u četvrtak nameravaju da zatraže i novi izveštaj Ketrin Ešton i Štefana Filea, kao i još jednu odluku evropskih lidera u decembru, upravo suprotno onome što su šefovi diplomatija ispregovarali u Luksemburgu.

Došlo je, tako, praktično do presedana, da šefovi diplomatija pripremaju evropskim liderima zaključke koji unapred nemaju izglede da prođu, jer će nemački kancelar Angela Merkel na Evropskom savetu morati da postupi samo onako kako joj naloži Bundestag. Do sada, kada ne bi mogli da se dogovore, ministri bi loptu prebacivali u teren šefova država ili vlada. Ovoga puta su se dogovorili, ali su, izgleda, pravili račun bez krčmara.

VUČIĆ LOBIRA KOD AUSTRIJANACAPRVI potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastaće se u četvrtak u Beču sa vicekancelarom i ministrom spoljnih poslova Mihaelom Špindelegerom, koji je lider Narodne partije Austrije. Ova partija ima sestrinske odnose sa nemačkom CDU/CSU, obrazložio je Vučić ranije svoju posetu, ostavljajući mogućnost da u ovim presudnim danima ode i u Berlin. U Briselu će u četvrtak biti i Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade za evropske integracije.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, sa kojom se u sredu sastao premijer Ivica Dačić, rekla je da se nada da će Evopski savet odluku o Srbiji donositi na osnovu preporuka Saveta ministara:

- Izrazito sam zadovoljna zaključcima Saveta ministara koji su preporučili da se otvore pristupni pregovori sa Srbijom i označili januar kao konkretan i najkasniji datum. Beograd je ispunio svoj deo posla i sada bi isto to trebalo da učini i EU.

Očekivanje Beograda, Dačić je ovako formulisao:

- Nema potrebe da neko telo EU ponovo potvrđuje odluku Evropskog saveta o dodeli datuma Srbiji za početak pregovora. Odluka koju je predložio Savet za opšte poslove, u stvari, pokazuje da bi Srbija u petak mogla da dobije otvaranje pregovora i bezuslovni datum.

Srbija će, naveo je premijer, nastaviti sa primenom svega što je dogovoreno u dijalogu sa Prištinom:

- Sada ćemo se okrenuti i pregovorima sa EU, jer želimo da oni traju svega četiri do pet godina, posle čega ćemo postati punopravna članica. Ne želimo da te razgovore vodimo deset godina, već da što pre uđemo u Uniju.

Srpski premijer sreo se i sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom, koji je poručio:

- Ako Evropski savet potvrdi zaključke šefova diplomatije EU, to će biti istorijska odluka za Srbiju, ali i za Evropu.

Šef diplomatije Ivan Mrkić poručio je u sredu u Briselu, nakon susreta sa belgijskim kolegom Didije Rejndersom, da je uveren da će Savet EU u petak doneti pozitivnu odluku:

- Kod nas se sada sve svodi na pitanje datuma, ali mi ćemo sasvim sigurno u petak dobiti vremenski okvir za početak pregovora.

Laslo Varga, zamenik šefa skupštinskog Odbora za evrointegracije, kaže za „Novosti“ da bi dobijanje „zelenog svetla“ za pregovore, bez konkretnog datuma, bila očekivana odluka koja u velikoj meri liči na crnogorski scenario:

- Razlika je u tome što je Podgorici u ovoj fazi postavljeno nekoliko konkretnih uslova, a mi nemamo nove, već stare: da se dogovoreno u Briselu sprovede. Period do januara neće biti izgubljeno vreme jer je dva, tri meseca ionako potrebno za pripreme za pregovarački proces. Zato nema razloga da se „zeleno svetlo“ prihvata sa razočaranjem i sa toliko emocija, jer tek sledi sedam, osam godina pregovora. Ovih nekoliko meseci spram toga nije toliko važno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (59)

MatijaBG LDP

26.06.2013. 13:04

Nemacka vlast je napravila veliku gresku prema Srbiji,gresku koju ce skupo platiti,jer svacija bahatost ima svoj kraj!Vise ne treba popustati ni za dlaku!

ZG

26.06.2013. 14:31

@MatijaBG LDP - Daj Matija,ne misliš valjda da će se Njemačka bojati vaše osvete? Niste niti počeli popuštati,tek ćeš vidjeti što nači popuštanje kad krenu stvarni pregovori, pa kad vvam kažu da ne smijete priozvoditi vino više ili rakiju ili marmeladu ili morate promijenit naziv onog ili onog proizvoda ili vam uvedu kvote za izlov ribe u moru i rijekama, izvozne kvote itd. Ako ne mislite popuštati, povucite zahtjev za pregovore, jer su pregovori surovi i nemilosrdni, nema ulaska u EU tek tako!

Dymitr Ogonowski

26.06.2013. 15:42

@MatijaBG LDP - Srbija mogla bi reci sta ako nece biti brzo predpristupnih fondova iz EU, to ce zahtevati visoke odstete za 1999. A ako nece biti i ovih odstete, to Srbija mogla bi pripretiti ozbilnim posedicama za bezbednost Nemacke.

ZG

26.06.2013. 16:23

@MatijaBG LDP - Dymitre, stvarno je bolje ništa ni ne pisati kad nemaš što za reći!Jer ovo što ti pišeš je u najmanju ruku smijurija!

Dymitr Ogonowski

26.06.2013. 17:36

@MatijaBG LDP - Ja citam i pisem ovde da bi uciti srpski. Ali mislim da potrebna je poljsko-srpska saradnja protiv Nemacke - neprijatelja Slovena.

Carobnjak iz Brisela

26.06.2013. 15:13

Kao i uvijek bice bezuslovna odluka, ali tek kad se ispuni uslovna. To je kosmicka taktika koja traje od pocetka i zavrsit ce se tek na kraju kosmickog puta koji nema kraja.

misa

26.06.2013. 15:16

bravo za celu ekipu Srbije koja ce ostvariti san dug 50godina.Sve cestitke narocito Dacicu

ronaldo

26.06.2013. 15:17

Da Srbija ce da dobije datum ali to ce biti najkasnije u 2014 godini bez spomonjanja datuma,ili meseca kao sto su napisale nase novine.Onaj tko zivi u Austriji moze to da procita na Austriskoj TV na teletextu,a to je verodostojnije nego sto to pisu nase novine.Eto opet Srbske novine lazu i manipuliraju nas narod.

tadja

26.06.2013. 16:29

@ronaldo - Manipulacija.... takvu taktiku su naši pretci koristili stotinama godina unazad, nisu je baš zvali tako nego , ujarmljivanje. To se radilo sa mladim volovima kojima je bio prvi susret sa jarmom. Dobijao je Rudonja zelene trave i šećera i soli, šargarepe svega je bilo u izobilju, samo da on svojevoljno uvuče vrat u jaram. Kad to uradi, i gazda mu stavi klin, Rudonja u tom jarmu završava sa životom. Nekad od iznemoglosti nekad od noža.

Čedomir Činić

26.06.2013. 15:23

Nije primetio da juce bio sam zauzet! Ako ne u toku dana onda vec sutra saznace sta je dogovor medju nama.

Nikola

26.06.2013. 15:40

Jaaaoooo! Pa, zar opet ova karikatura troši kerozin do Brisela. Auuuu! Ma, prvi Srbin ga mora skenjati kao WC papir!Jaaaoooo! Pa, zar opet ova karikatura troši kerozin do Brisela. Auuuu! Ma, prvi Srbin ga mora skenjati kao WC papir!

Nikola

26.06.2013. 15:53

Bezuslovna odluka sa novim uslovima i pokretnim metama, ali koji put da katolički lažovi teraju brdo govana oko nas i ubeđuju nas da govna ne smrde?“ Pa, zar opet ova karikatura troši kerozin do Brisela. Ma, prvi Srbin ga mora skenjati kao WC papir!Jaaaoooo! Pa, zar opet ova karikatura troši kerozin do Brisela. Ma, prvi Srbin ga mora skenjati kao WC papir!

Popov

26.06.2013. 18:44

@Nikola - Jako bi voleo da moderadori registruju odakle dolaze pozivi za ubistvo premijera. Dakle, danas imate mogucnost da se ne slozite sa bilo kojim politicarem, javno ili anonimno, ali niko nema prava da preti ubistvom bilo kojem pojedincu u Srbiji. Ti mali covece, koji si se sakrio iza racunara si bednik i kukavica.

Pera

26.06.2013. 16:20

Vidim ja da ce pesma Ane Nikolic opet biti hit, Januar, Januar... Ali meni se vise svidja moj zema kada zapeva: Ne volim Januar... Ko dozivi pricace, treba preziveti sumornu jesen pred nama!

Saudijska Arabija

26.06.2013. 16:36

Mislim da to sto se donosi ova odluka bas na Vidovdan i svi znamo njegovo znacenje, nece biti samo zbog zelenog svetla. Ja pretpostavljam da ce ta odluka ovako izgledati: Datum se dobija tek kad se prizna Kosovo, a posto nasi zapadni prijatelji pominju januar vec vidim rokove i datume koji su podesni za to, pa recimo 7.Januar Bozic, pa 14.Januar Srpska nova godina, a mogao bi i 27.Januar za Svetoga Savu. Ovi svi datumi su normalno slucajni jer nase koleke samo ovde imaju slobodan prostor

Zokakoka

26.06.2013. 16:49

Koji su ovo tek levaci.. Lele. Dal oni vide da rade sve kontra od toga sto srbi hoce il ne? To ne igra nikakvu ulogu izgleda!?

atlas2000

26.06.2013. 16:52

Gle "saobraćajca", hahaha, potapšala ga je Eštonova po ramenu, a gdje "drugdje" ni nema, hahahaha!

Vova

26.06.2013. 17:47

Narod hoce izbore i referendum, a ne okvire ramove zelena svetla datume datuma datum datuma za pocetak datuma..........

Vojislav

26.06.2013. 18:22

@Vova - Narod na mnogobrojnim lokalnim izborima daje ubedljivu podrsku naprednjacima tako sto ustvari podrzava Vucica ciji je stav da EU predstavlja jedini moguci put Srbije. Prema tome, nikakvi posebni izbori, a kamoli referendum nisu uopste potrebni, jer narod vrlo jasno vec iskazuje svoj stav. Ogromna vecina onih koji su protiv Srbije u EU ne moze ni teorijski da predje cenzus na izborima a kamoli da se o necemu pita.

EU analiticast

26.06.2013. 18:30

Srbija se nalazi na politickoj i finansijskoj raskrsnici, vlast ulaze svu raspolozivu energiju u tudji kapital a ne u svoje licno znanje.

Gresni pop Milorad

26.06.2013. 18:46

Dosta nam je vise vasih lazi i ucena.Isto ce biti i u petak.treba se jednostavno okrenuti dokazanim nam prijateljima.Nezaboravimo da se u EU nemoze uci ukoliko se zemlje clanice ne priznaju medjusobno kako ce i biti na kraju biti naredjeno Srbiji

Danilo

26.06.2013. 19:07

Ova vlada na celu sa SNSom nacinila je ogroman iskorak ka pridruzivanju Srbije EU, uradili su stvari za koje mnogi pre njih nisu smeli a usput su pokazali da Srbija ima dovoljno vrednih i ozbiljnih politicara koji ce Srbiju povesti u buducnost. Za sve ovo najzasluzniji SNS jer su oni i podneli najveci teret reformi i drugih teskih poteza koje su morali da donesu a za sta su snosili i snose najvecu odgovornost.

anđelka

26.06.2013. 19:12

Nije dobro ukoliko EU ne bude cenila velike napore koje je Srbija uložila u postizanje sporazuma o Kosovu, i ukoliko EU ne dodeli datum Srbiji, i zbog toga Vučić insistira da Srbija dobije datum, jer je Srbija to u potpunosti zaslužila.

ZG

27.06.2013. 00:47

@anđelka - Osip pukog potpisa na komadu papira, kooje je to napore konkretno Srbija učunila u vezi Kosova?

gagi

26.06.2013. 19:13

Srbija ima potpuno realne šanse da dobije datum. Najveće zasluge što o Srbiji više u svetu nema lošeg mišljenja pripadaju upravo Nikoliću i Vučiću, koji su, svojom iskrenom spoljnom politikom, a i beskompromisnom borbom protiv korupcije, uticali na podizanje ugleda Srbije u svetu.

Sreten.BG

26.06.2013. 19:17

Vidan napredak koji je Srbija ostvarila u odnosima sa EU posledica su odgovorne i dosledne politike koju sprovodi SNS na celu ove vlade koja se pokazala vise nego dobra, iako im mnogi na pocetku mandata nisu davali nikakve sanse.

biljka

26.06.2013. 19:26

Datum su dobijale u prošlosti i zemlje koje ni upola taj datum nisu zaslužile kao Srbija. Vučić i Nikolić ne traže da Srbija bude privilegovana, već samo traže da EU bude realna, i ako tako bude Srbija će bez ikakvih problema dobiti datum.

livac

26.06.2013. 19:32

Čelnici EU bi trebali da cene mnogo dobrog što je aktuelna vlada uradila, pre svega zahvaljujući Vučiću, i po pitanju unutrašnjih reformi i borbe protiv korupcije i kriminala, a i po pitanju rešavanja problema Kosova, i da Srbiji dodele datum za početak pregovora sa EU.

ljubinka

26.06.2013. 19:34

Očigledno još je ostala samo sporna implementacija sporazuma oko Kosova. Međutim, nerealna su očekivanja EU da se jedan takav sporazum može imlementirati za par meseci. Bitno je da je usvojen plan implementacije, i da se Srbija obavezala da će taj sporazum biti implementiran. Ukoliko želi i EU da doprinese lakšoj implementaciji postignutog sporazuma, EU treba da Srbiji dodeli bezuslovan datum, u suprotnom implementacija postignutog sporazuma bi bila dodatno otežana.

ines

26.06.2013. 19:37

Ako Srbija dobije datum, to će biti prevashodna zasluga gospodina Vučića. Dobijanje datuma je dobro za Srbiju i sve njene građane, pa i one građane koji svaku Vučićevu izjavu dočekaju sa najžešćim kritikama. Vučić i svoje najžešće kritičare vodi u Evropu.

dragan

27.06.2013. 00:17

@ines - šta dobijaš za 15% teritorije.Datum početka pregovora koji traju godinama i na kraju ulazak u EU kada tamo rad i štednja.I to samo pod uslovom da ta EU opstane tih desetak godina

vaske

26.06.2013. 19:40

Pohvale koje stižu Srbiji sa svih strana, sigurno prijaju. Međutim, Srbija je zaslužila da dobije datum, bez ikakvih dodatnih uslova.

RadisavBOR

26.06.2013. 20:44

Ova vlada je ucinila maksimalno sa svoje strane da bi dobili datum za pocetak pregovora, sada je potez na EU da nas nagradi za trud i zalaganje. Mnogo jos stvari treba da se uradi do punopravnog clanstva, to stoji, ali stoji i cinjenica da su u zemlji pokrenute brojne pozitivne stvari, zapoceta opsezna borba protiv kriminala i korupcije, potpisan je sporazum sa privremenim kosovskim institucijama, to je vise nego dovoljno da Srbija dobije vetar u ledja na svom daljem putu ka EU.

Zokakoka

26.06.2013. 21:14

Ovde komentare pisu clanovi sns-a ?? Zaista neznam sta ovo donosi srbiji? Lepo je sto je srbija iskrena i odgovorna al sumnjam da su takvi i ovi tehnokrati iz cetvrtog rajha

ameba

26.06.2013. 21:26

Добићете датум, то се зна већ одавно. Шта глумите овом народу, да не употребим неку грубљу реч, коју заслужујете, а неће ми објавити. Кад је замајавати властити народ ту сте без премца. Сви!

Pjotr Cibukov

26.06.2013. 22:44

Sprdanju nikad kraja. Kad moze vlast, sto se i EU ne bi sprdala sa Srbijom.

marija

27.06.2013. 05:58

Srbija ne traži ništa druge, nego da se svi drže svojih obećanja, kako Vučić i Nikolić, tako i čelnici EU, pa kao što je Srbija ispunila sve što je obećala u vezi postizanja sporazuma i plana implementacije sporazuma oko Kosova, tako i EU treba da ispuni svoje obećanje i, bez ikakvog uslovljavanja, dodeli datum Srbiji.

banex

27.06.2013. 06:19

Ne verujem da će odluka EU biti negativna, ali je moguće da to bude tzv. uslovni datum, i ako tako bude, to ne treba to shvatiti kao nešto strašno, jer ako smo mogli sve ove godine da živimo van EU, nije problem da sačekamo da se sporazum oko Kosova implementira, i da početkom sledeće godine otpočnemo pregovore o pristupanju EU. Naravno da je Srbija zaslužila da dobije datum, ali Srbija je mala i mora da istrpi mnoge nepravde, pa i ovo eventualno nedobijanje datuma.

Mara

27.06.2013. 11:05

Gospodine Vučiću hvala Vam što ste uložili oviliki trud za dobrobit svih nas!Vi ste taj koji nas može odvesti do EU!

čiča

27.06.2013. 11:25

ISLAND ISLAND ISLAND,obavestite naciste da Srbija neće u nacističku EUrupu i da se okreće istoku , za početak neka Rusi instaliraju jednu bazu na Balkanu pa da vidite reakciju nacista , moliće nas da udjemo u taj zločinački savez ,EUrupa nikad