Snouden se krije u Moskvi?

B. VLAHOVIĆ

24. 06. 2013. u 22:22

U glavnom gradu Rusije nastavljeno skrivanje nekadašnjeg američkog obaveštajca. Amerikanci bi mogli da prisile „Aeroflotov“ avion da sleti u Sjedinjene Države

MOSKVA
OD STALNOG DOPISNIKA

STOTINE novinara uzaludno je i u ponedeljak dežuralo na terminalu D moskovskog aerodroma „Šeremetjevo“, jer niko nije uspeo da vidi, a kamoli da snimi bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena, koji je imao kartu za let u 14.15 za Havanu. Niko iz „Aeroflota“ nije potvrdio da je Snouden, koji je noć proveo u aerodromskoj VIP zoni, ušao u taj avion.

Zašto su od svega u ruskoj avio-kompaniji napravili tajnu sasvim je razumljivo, jer bi se lako moglo dogoditi da američki vojni avioni presretnu „Aeroflotov“ avion i prisile ga da sleti na neki od njihovih aerodroma. Njihov pilot, doduše, ima pravo da zbog bezbednosnih razloga promeni kurs leta i udalji se od američkog vazdušnog prostora.

To je glavni razglog zašto ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patinjo ne želi da kaže gde je Snouden.

Američki Stejt department je u ponedeljak upozorio zemlje zapadne polulopte da je neophodno da zadrže Snoudena i zamolio su za njegovu ekstradiciju. Vašington traži od zemalja Latinske Amerike da ne daju azil Snoudenu. Vlasti SAD su računale da će Rusija pronaći način da ga vrati u SAD - na čemu se temeljio takav optimizam u Beloj kući nisu objašnjavali.

Šef diplomatije Ekvadora Patinjo je kazao da u njegovoj zemlji proučavaju kolika je njihova odgovornost u „slučaju Snouden“, jer je reč o „zaštiti slobode izražavanja mišljenja i bezbednosti građana sveta“. Pre toga je ambasador Ekvadora dugo razgovarao sa Snoudenom na terminalu F moskovskog aerodroma, odakle, inače, poleću i sleću i avioni iz Beograda.

RAZLIKUJE DOBRO I ZLO OTAC Snoudenove devojke, koja se sakrila od novinara kod svojih prijatelja, izjavio je da je Edvard uvek bio pravdoljubiv.
- On je čovek koji vrlo precizno razlikuje dobro od zla. Očito je otkrio nešto što nije bilo u skladu s njegovim ubeđenjima - rekao je Džonatan Mils koji živi u Pensilvaniji.

Po optužnici podignutoj u SAD, Snoudenu preti najmanje deset godina zatvora.

U Moskvi ne komentarišu optužbe američkih senatora da je Putin znao i odobrio da Snouden tranzitom iz Moskve preleti u neku drugu zemlju koja će mu dati azil. Senator Čarls Šumer je kazao da Putin uvek baca Americi klipove u točkove - tako je bilo sa Sirijom i Iranom, a evo i sa Snoudenom.

Predsednik Komiteta za međunarodne odnose ruske Dume Aleksej Puškov poručio je američkim senatorima da ne prenaduvavaju skandal sa letom Snoudena.

Predsedavajuća senatskom komitetu za tajne službe SAD Dajen Fajnstejn izjavila je da još ne znaju kakvu štetu je svojoj zemlji načinio Snouden, dodavši da želi da ga vrate u zemlju i da se utvrdi tačno kakve sve informacije ima. Ona kaže i da se nadala da će Kina pomoći da se Edvard izruči SAD i na taj način doprineti poboljšanju odnosa dveju zemalja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Hektor

24.06.2013. 23:07

Edvard je pravdoljubiv i precizno razlikuje dobro od zla, kaže otac Edvardove devojke. Sa ovakvom karakternom osobinom, pitam se da li je veća njegova greška izabrati odlično plaćeno zaposlenje, ali u svetski ozloglašenoj CIA, ili je veći propust CIA što je zaposlila pravdoljubivog čoveka, i pored detaljnih provera. Srećom, primili su njega. I od njega smo najzad uspeli da saznamo ono što se slutilo, a nije bilo dokaza iz prve ruke.

zoks

25.06.2013. 14:25

@Hektor - hektor@ najmanje polovina Srbije bi popljuvala i pravdu i istinu samo da dodje do dolara koje je imao na raspolaganju ovaj posteni momak!

Бранко Стеванович

25.06.2013. 00:56

Zasta bi trebala da Rusija pomogne SAD, kada oni samo i misle kako da opkole i opljackaju Rusiju.

Aleksa

25.06.2013. 07:15

Rusija i Kina trebaju ovog Cnoudena proglasiti svojim pocasnim gradjaninom, tako da time jasno kazu Americi da je dosta njihovog zlocinackog vrsljanja protiv svih na svijetu.

Stein Rothlieb צדיק

25.06.2013. 07:31

Rusi se igraju. Slijedi kazna po neki njihov vitalni interes. Sirija, recimo.

zoks

25.06.2013. 13:24

@Stein Rothlieb צדיק - stena e@ Hoces civutu da vladas svetom preko tvojih amerikanosa?Neces,civute,neces,jer vas gazda sotona preko vas vlada svetom,i njemu vi samo sluzite!Vi ste njegova,sotonina,decica mila!

BELKA

25.06.2013. 14:16

@Stein Rothlieb צדיק - Stajnu Stajnu.... Igraju se Rusi Igraju kao sto igrali Kazacok oko tvog Hitlerovskog i malog pedofilca pavelica i celu Ljudozdersku Fasisticku EUrupu pa ga Herojski Ruski Narod sve tvoje Satanske Fasisticke Zlikovce zgaziocog i unistiocok kao sto uvek Hiljadu godina Unistavao sve Zlikovce a mali Satan ameri ne sme ni da pisne nego samo laje kao malo izgubljeno pasce;-) vuf vuf vuf i mijao mijauce od bede bedni zglobni ameri gov..cok

BELKA

25.06.2013. 14:19

@Stein Rothlieb צדיק - Stajnu Stajnu.... Igraju se Rusi Igraju kao sto igrali Kazacok oko tvog Hitlerovskog i malog pedofilca pavelica i celu Ljudozdersku Fasisticku EUrupu pa ga Herojski Ruski Narod sve tvoje Satanske Fasisticke Zlikovce zgaziocog i unistiocok kao sto uvek Hiljadu godina Unistavao sve Zlikovce a Satan ameri ne sme ni da pisne nego samo laje kao malo izgubljeno pasce;-) vuf vuf vuf i mijao mijauce od bede bedni zglobni ameri gov..cok

miki-düsseldorf

25.06.2013. 14:09

vidim po odgovorima da je vecina na stranu amerike.srbe kao da je pamcenje ostavilo.zaboravili su bombardovanje -pa uranijum od ovih novih savremenih fasista koji zele da ovladaju celim svetom.posto ste opet mic po mic poceli da ich simpatisete zelim vam puno srece sa njima u buducnosti.

muhamed

25.06.2013. 16:01

dolaskom maloga rastom coveka ali velikoga odvaznoga vodje u rusiji ,sva EU USA ne sme ni da pisne ,.On kada nesto kaze svi ima da slusaju ili da gledaju u pod ,.protivljenja nema,on veliki vodja je spreman svakome da baci rukavicu u lice a to znaci da taj kolikogod bio jak i veliki moze pretrpeti gubitke i nestanak svoj ,.zato svi stoje mirno kada VALODJA govori svi i kameruj i obama ma svi .ja kao musliman ga postujem a vi srbi bi trebali da ustanete kada mu se ime spomene ali vi ste,.

kriju se kriju

25.06.2013. 17:16

Suska se da se i Marko Milosevic i njegova majka kriju u Moskvi, a takodje jos dosta Srba koji su opljackali Srbiju.