Ponedeljak, 24.06.2013.

00:29

U utorak poznata "sudbina" Srbije

Već u utorak bi moglo da bude poznato da li će Srbija započeti pregovore s EU u oktobru ili će ceo proces biti pomeren za početak 2014.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

Default images

Šefovi diplomatija Evropske unije danas će u Luksemburgu razmotriti prilike na Zapadnom Balkanu, posebno odnose sa Srbijom i Kosovom, a u utorak će usvojiti zaključke o mogućoj odluci za pokretanje pregovora o članstvu sa Srbijom i o sporazumu o pridruživanju EU s Kosovom.

Kako se navodi u pripremnom dokumentu Saveta ministara EU, današnja razmena mišljenja biće temelj za raspravu na Savetu za opšte poslove, 25. juna, a u svetlu njegovih zaključaka iz decembra prošle godine.

Tada je odlučeno da se juna ove godine razmotri davanje Srbiji datuma za početak pristupnih pregovora sa EU, za šta je uslov opipljiv napredak u normalizaciji odnosa Beograd-Priština.

Kako je istaknuto, "moguće je da se ova tema nađe i na programu Evropskog saveta, 27. i 28. juna".

U dokumentu Saveta ministara EU se ukazuje na to da su Beograd i Priština aprila sklopili sporazum o normalizaciji odnosa i da je "Evropska komisija shodno tome predložila da EU pokrene pregovore o članstvu sa Srbijom, kao i nacrt mandata za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom".

"Niko u ovom trenutku još ne može da prejudicira kakva će biti odluka našeg odbora", rečeno je "Novostima" u službi za odnose sa javnošću šefa odbora nemačkog parlamenta Gintera Krihbauma.

Predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović boraviće sutra u Berlinu gde će razgovarati s predsednikom Bundestaga Norbertom Lamertom, neposredno pred odluku nemačkog parlamenta o datumu za početak pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom. Stefanović će se tokom zvanične jednodnevne posete Berlinu, sastati s predsednikom Bundestaga, najavljeno je iz Skupštine Srbije.

Kako "Novosti" saznaju, u sredu u Brisel putuju premijer Ivica Dačić, vicepremijerka Suzana Grubješić i šef diplomatije Ivan Mrkić.

Istovremeno, u Luksemburgu će u utorak stav o Srbiji zvanično zauzeti i šefovi diplomatija EU, koji će na Savetu za opšte poslove pripremati nacrt zaključaka liderima za predstojeći samit u četvrtak i petak u Briselu.

Prema informacijama "Novosti", oni će, gotovo je izvesno, zaključiti da bi trebalo da se pokrenu pregovori o članstvu sa Srbijom.

Ministri će o Srbiji raspravu započeti već u ponedeljak, na Savetu za spoljne poslove. Predviđeno je da se u utorak do podne usvoje zaključci, koji bi trebalo da se potvrde tri dana kasnije na briselskom samitu.

"Očekujemo da mnogo toga bude odlučeno već na ministarskom sastanku u utorak", preneli su dobro obavešteni izvori "Novosti" iz Evropskog saveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: