Utorak, 23.06.2009.

15:56

Umesto u zatvoru, na slobodi

Umesto da je u zatvoru, čovek koji je osuđen zbog nasilja u porodici i bluda nad kćerkom, odlukom suda u Lazarevcu pušten je na slobodu.

Izvor: B92

Default images

Dragan Sekulić iz Stepojevca pre nepuna dva meseca pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvora zbog nasilja u porodici i nedozvoljenih polnih radnji nad maloletnom ćerkom. Međutim, umesto da automatski bude poslat na izdržavanje zatvorske kazne, on je, po odluci vanraspravnog veća lazarevačkog suda, pušten na slobodu.

Sekulić je uhapšen u septembru prošle godine zbog maltretiranja supruge i seksualnog zlostavljanja maloletne ćerke.

Zbog ovih zlodela 16. januara osuđen je u lazarevačkom opštinskom sudu na četiri godine zatvora.

Na ovu odluku žale se i okrivljeni Sekulić, ali i Opštinsko tužilaštvo zbog, prema njihovom mišljenju, blage kazne.

Sekulić, od ranije poznat policiji i pravosuđu po nasilničkom ponašanju, sve vreme suđenja je bio u pritvoru, u kome je čekao i konačnu presudu suda. Okružni sud je 7. aprila ove godine odbio obe žalbe i potvrdio kaznu od četiri godine zatvora, čime je presuda postala pravosnažna.

Međutim, umesto da se po automatizmu Sekulić prebaci u neki od zatvora na izdržavanje kazne, on je pušten iz pritvora.

Još jedan bitan propust doveo je do Sekulićevog puštanja na slobodu - Opštinski sud od aprila nije poslao pravosnažnu presudu sudu nadležnom za izvršenje zavodskih sankcija, što je obavezno.

O propustima i nesvakidašnjem slučaju puštanja osuđenog nasilnika na slobodu B92 je pokušao da razgovara sa nadležnima u lazarevačkom Opštinskom sudu.

Međutim, rečeno je da je ovlašćena osoba na suđenju celog dana i da novinar B92 pokuša da ih pozove sutra.

Stanojevićeva: Žrtve gube poverenje

Koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici, Vesna Stanojević, izjavila je da odluke poput ukidanja pritvora čoveku koji je osuđen za nasilje u porodici i seksualno zlostavljanje maloletne ćerke šalju poruku da nasilje u porodici nije teško krivično delo koje povlači teške posledice - zbog čega pre svega žrtve gube poverenje u pravosudni sistem.

Ona je, gostujući u vestima TV B92, navela da jednom na slobodi, počinilac koji je blago kažnjen ili je ranije izašao iz zatvora, najčešće ponavlja krivično delo i nastavlja da ugrožava svoju porodicu i okolinu, a da se niko zbog toga ne oseća odgovorinim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

11 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

15 h

Podeli: