Dostupni linkovi

Češki premijer podnio ostavku zbog skandala


Premijer Češke Petr Nečas
Premijer Češke Petr Nečas
Claire Bigg (priredila Mirjana Rakela)

Češki premijer Petar Nečas kuvertirao je ostavku predsjedniku Milošu Zemanu nakon što je njegov kabinet potresla korupcionaška afera i skandal s prisluškivanjem u što je bila uključena njegova vrlo bliska suradnica. Nakon što ostavku i formalno uručio šefu države, slijedi pad vlade desnog centra. Nečas je u ponedjeljak dao ostavku i na mjesto šefa stranke ODS.

Iako je u trenutku izbijanja afere tvrdio da nema namjeru dati ostavku, u nedjelju navečer kada je najavio odlazak, izgledao je kao osoba kome je konačno laknulo.

„Želim naglasiti da sam svjestan svoje političke odgovornosti i spreman sam se suočiti s posljedicama."

Iza njega ostaje korupcionaški skandal, uhođenje, i, po svemu sudeći, izvanbračna afera.

Policija je u samo nekoliko dana pretresla urede državne uprave, nekoliko desetaka vila i banaka u Češkoj u najvećoj antikorupcijskoj akciji u 20 godina. Pronađeno je oko 5 milijuna eura keša i desetke kilograma zlata, te drugih vrijednosti.

Žena u središtu skandala, šefica premijerovog kabineta, Jana Nagy, optužena je za zloupotrebu položaja i podmićivanje.

Tužitelji tvrde da je Nagy trojici bivših parlamentaraca iz Nečasove Građansko demokratske stranke (ODS-a) ponudila unosne poslove u državnim tvrtkama u zamjenu za njihovu ostavku na mjesto u parlamentu. Također se tereti što je od obavještajnih službi zatražila špijuniranje tri osobe.

Ona je sada u pritvoru, kao i još sedam osumnjičenih.
Jana Nagy nakon hapšenja
Jana Nagy nakon hapšenja

Skandal ima i privatnu dimenziju, budući da se prisluškivala Načasova supruga Radka.

Premijer u odlasku najavio je prošloga tjedna da se rastaje od supruge nakon više od 25 godina braka, što potiče nagađanja medija da mu je Nagy bila ljubavnica.

Sam premijer tvrdi da nema pojma o prisluškivanju, ali priznaje da "promjena" u njegovom privatnom životu "opterećuje češku političku scenu."

On je također kazao kako će odstupiti s čelne funkcije u stranci.

Njegova odluka naišla je na odobravanje javnosti.

"Mislim da je to bio nužan korak, on nema drugu opciju. Kao političar je postupio ispravno“, kaže Pražanin Pavel Jirsa.

Jaroslav Plesl, ugledni češki novinar, ističe da je hapšenje Jane Nagy, dovoljan razlog za demisiju.

"Ona je, premijerov najbliži saveznik. Takva pogreška u kadroviranju definitivno je razlog za ostavku."

Žrtva vlastite antikorupcijske kampanje

Nečasov odlazak uvodi Češku u još jedno razdoblje političke nestabilnosti.

Naime, prema Ustavu, nakon premijera, mora odstupiti i cijela vlada. Petar Nečas je najavio kako će njegova stranka pokušati formirati novu vladu, s novim premijerom, do izbora, koji bi se trebali održati u maju 2014.

"Sada želim učiniti ono što je najbolje za ODS i za našu zemlju. Želim pomoći koliko god mogu da koalicija zadrži većinu od 101 glasa u parlamentu, te da premijer bude iz redova ODS-a ".

Glavni koalicijski partneri spremni su ostati u vladi, ali pitanje je da li će uspjeti dobiti podršku parlamenta jer nemaju apsolutnu većinu. Ako im ne uspije, nakon tri pokušaja osigurati podršku, ili ako parlament donese odluku o raspuštanju, moraju se održati prijevremeni izbori, ali za njihovo raspisivanje potrebna je podrška tri petine zastupnika.
Miloš Zeman
Miloš Zeman

Predsjednik Miloš Zeman također može poremetiti planove koalicije. Češki Ustav dopušta mu da imenuje predsjednika Vlade i Zeman, koji je politički protivnik Nečasa, mogao bi odbiti kandidata kojeg će koalicija istaknuti za premijera.

Plesl ipak smatra da bi stranke mogle postići dogovor:

"Samo komunisti i dio Socijaldemokratske stranke (ČSSD) pozivaju na prijevremene izbore. Nitko više ne želi nove izbore. Dakle, ja sam prilično siguran da će sadašnja koalicija ostati na vlasti, s novim premijerom."

Ironično, operacija koja je uzrokovala Nečasov pad, dijelom je rezultat njegovog nastojanja da policija i tužilaštvo imaju slobodnije ruke u borbi protiv korupcije.

Političku scenu Češke je, prije ostavke Nečasa, potresao skandal u čijem je središtu bio David Rath, ministar zdravlja u socijaldemokratskoj vladi (ČSSD), a koji je optužen za pronevjeru novca iz EU fondova namijenjenih za obnovu bolnice i jednog dvorca u srednjoj Češkoj.

Rath je uhapšen prije godinu dana dok je nosio kartonsku kutiju s vinom u kojoj je bilo oko 355.000 dolara.

Skandal ga je košatao i članstva u ČSSD-u i mjesta guvernera Centralne Češke.

Česi, sve umorniji od raširene korupcije i sumnjivih nabava u javnom sektoru, pozdravili su antikorupcijske poteze svoje vlade.

Sada, međutim, postoji bojazan da će ti napori biti zaustavljeni. Novinar Plesl zato upozorava:

"To je povijesni paradoks. Nečas je žrtva vlastite antikorupcijske kampanje. On je prvi premijer koji je poduzeo ozbiljnije korake u borbi protiv korupcije. S njegovom ostavkom, antikorupcjska borba bi mogla doživjeti slom. "
XS
SM
MD
LG