Capital.ba

Neće biti smanjenja plata i penzija

22.06.2009. / 13:54

dinari5BEOGRAD, Potpredsjednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da ova država neće smanjivati plate i penzije, niti povećavati porez na dodatu vrijednost (PDV), ali da će usljed manjka budžetskih prihoda povećati budžetski deficit i smanjivati državnu administraciju.

On je na skupu u Beogradskoj bankarskoj akademiji istakao da bi, u uslovima krize, smanjenje plata i penzija dodatno smanjilo tražnju, dok bi povećanje PDV-a značilo “ispumpavanje” likvidnosti iz privrede.

Dinkić, koji je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije, dodao je da će Srbija u kriznim uslovima povećati budžetski deficit, odnosno malo više se zadužiti i smanjiti državnu administraciju, što znači da neće smanjivati plate, već broj zaposlenih.

On je naglasio da je Srbija daleko manje zadužena od drugih evropskih država.

Dinkić je ocjenio da je ekonomska kriza dostigla vrhunac krajem prvog tromjesečja ove godine, a da je od tada došlo do stabilizacije privrede na nižem nivou, te da će za oporavak od krize biti potrebno vrijeme, najverovatnije, od ovogodišnjeg četvrtog tromjesečja.

Posljedice krize će, prema njegovim riječima, biti bankrot firmi u realnom sektoru i to uglavnom u razvijenim državama, tako da će se industrija seliti u države sa nižim troškovima proizvodnje.

“U narednim godinama tu vidim šansu za Srbiju, zato ove godine treba da smanjimo birokratiju i zadržimo stimulativan poreski sistem”, rekao je Dinkić, navodeći da je “lijek za krizu” više kredita iz banaka da bi se podigla tražnja i oslobađanje potrošača i investitora nerealnog straha.

On je ocijenio da će se Srbija izvući iz krize “bez velikih oštećenja”, dok će dio industrije iz zapadne Evrope biti preseljen u ovu zemlju u narednih nekoliko godina.

Dinkić je napomenuo da je do sada oko 800 miliona evra italijanskih investicija ušlo u Srbiju i da je Italija među prvih pet investitora.

Potpredsjednik srpske Vlade je naveo da je “Fijat” podigao kapacitet za proizvodnu automobila u “Zastavi” sa 40 na 120 automobila dnevno, posle obuke i unapređenja poslovnih procesa, a očekuje se da će se od septembra proizvoditi 200 automobila dnevno

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!