Capital.ba

ECB upozorila Italiju zbog javnog deficita

14.06.2013. / 7:45

ecbBRISEL, RIM, Evropska centralna banka (ECB) izdala je juče upozorenje vladi italijanskog premijera Enrika Lete, navodeći da su napori recesijom pogođene Italije da smanji fiskalni deficit dovedeni u pitanje.

Evropska komisija je prethodno prošlog mjeseca preporučila da se ugasi procedura nadzora italijanskog deficita, pokrenuta 2009, prenosi italijanska agencija Ansa.

Zvanični Rim je prognozirao da će budžetski deficit ove godine biti ispod granice EU od tri odsto bruto domaćeg prozivoda (BDP), odnosno 2,9 odsto, nakon što je prošle godine iznosio tri odsto.

Međutim, zbog strahovanja da će budžetski prihodi podbaciti ako Italija prije kraja 2013. ne uspije da se izvuče iz najduže recesije u posljednjih 20 godina, ECB smatra da postoji opasnost da će Rim ponovo preći granicu deficita od tri odsto BDP-a.

“Rizici koji okružuju smanjenje deficita uglavnom su povezani sa pogoršanjem makroekonomske situacije, kao i sa trendom slabog rasta prihoda i povećanja rashoda”, navodi ECB.

Italijanski premijer Enriko Leta je nedavno savjetovao EU da vladama dozvoli više manevarskog prostora na polju budžetskih pravila, da bi one mogle da ohrabre investicije potrebne za otvaranje novih radnih mjesta.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble, međutim, smatra da to nije dobra ideja. “Mislim da je pogrešan put kalkulisati sa investicijama van nacionalnog budžeta”, rekao je Šojble Ansi. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!