KO SU NAJBOLJE I NAJGORE FIRME U SRBIJI: NIS na vrhu, Srbijagas na dnu!

Činjenica je da su nam javna preduzeća preglomazna, ali je pitanje koliko bi se uštede napravilo otpuštanjem. To je kao ceđenje suve drenovine

  • 1

Najuspešnija firma u Srbiji je Naftna industrija Srbije (NIS) sa 49,5 milijardi dinara, dok je najlošija "Srbijagas" sa gubitkom od 35,1 milijardi dinara. Ekonomisti tvrde da je to bilo očekivano, ali da svakako brine činjenica što su gubici firmi u Srbiji dogurali do 63 milijarde dinara, a da su javna preduzeća napravila gubitke čak sedam puta veće nego prošle godine.

Agencija za privredne registre (APR), objavila je da posle NIS-a, na listi 100 najuspešnijih preduzeća po ostvarenom dobitku nalaze i "Telekom Srbija" sa 11,3 milijarde dinara, "Telenor" (10,6), "Tarket" (9,8) i "Sunoko" (6), "Fertil" (3)  i HE Đerdap Kladovo sa 2,9 milijardi dinara.

Među 100 najvećih gubitaša su i "Železnice Srbije" sa 16,6 milijardi dinara, "Petrohemija" (12,4), Vip mobajl (8,3), "Putevi Srbije" sa 7,8 milijardi dinara. kao i PZP "Beograd" u restrukturiranju sa 7 milijardi, Inter-kop Novi Beograd (6), "Galenika" sa 5,6 milijardi i Robne kuće Beograd (5,2)

Ekonomista Ljubodrag Madžar kaže da su ovo očekivani rezultati jer je stanje u privredi veoma nepovoljno. Ne čudi ga ni da su državne firme imale gubitke koji su čak sedam puta veći nego u prethodnoj godini.

- I u svetu su javna preduzeća manje profitabilna od privatnih. Kod nas je situacija dodatno lošija jer su javna preduzeća partijski plen. Elektroprivreda Srbije (EPS) je dobar primer da su gubici tog preduzeća posledica odluka državne politike, a ne načina na koji je preduzeće vodio ovaj ili onaj menadžer - kaže za Telegraf Madžar.

On kaže da se to odnosi i na Srbijagas, koji je kupovao gas po cenama koje su ispod tržišnih.

- Onda su podigli kredite koji su skupi i koje nije lako vratiti ako proizvod koji imate prodajete na takav način. To jednostavno ne može da se isplati - kaže Madžar.

Na pitanje Telegrafa, da li treba verovati najavama Vlade Srbije da će se ozbiljno pozabaviti viškom zaposlenih u javnom sektoru, Madžar odgovara da je on skeptik po tom pitanju.

- Činjenica je da su nam javna preduzeća preglomazna, ali je pitanje koliko bi se uštede napravilo otpuštanjem. To je kao ceđenje suve drenovine. Da su pristali da zamrznu plate i penzije, imali bi uštedu - zaključuje Madžar.

(N. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA