KiM: Albanci arče srpsku zemlju

Dragana ZEČEVIĆ

11. 06. 2013. u 21:15

U poslednjoj godini intenzivirana prodaja srpske imovine na Kosmetu, vredne 220 milijardi dolara. U toku čerupanje 580.000 hektara srpske zemlje

NA osnovu postojeće dokumentacije, imovina na koju država Srbija polaže pravo na Kosovu i Metohiji vredi više od 220 milijardi dolara. Samo imovina proteranih Srba premašuje vrednost od četiri milijarde dolara. Osim oko 580.000 hektara poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta, koje se nalazi u vlasništvu države Srbije, ona je vlasnik i 1,4 miliona kvadratnih metara službenog prostora, 145.000 kvadrata poslovnih zgrada i 25.999 kvadrata stambenih. Sve to je sada na udaru nezakonite prodaje.

Na hiljade hektara plodne kosovsko-metohijske zemlje, u vlasništvu srpskih privrednih subjekata, nelegalnim privatizacijama Kosovske agencije za privatizaciju prodato je novim „vlasnicima“ - Albancima. Po rečima Igora Popovića, šefa grupe za pravosuđe u Kancelariji za KiM, otuđenje imovine u vlasništvu srpskih preduzeća, odnosno akcionara, ubrzano se odvija poslednjih godinu dana. Cilj je da se uruši ekonomski ali i prostorni položaj buduće Zajednice srpskih opština.

- Iako nelegalna privatizacija imovine u vlasništvu srpskih preduzeća, čiji je osnivač država Srbija, traje od 2008. godine, jedno vreme se u tome malo zastalo. Ali, po najavi formiranja Zajednice srpskih opština, ta prodaja je ubrzana.

Osim što su pravno nelegalne, takve privatizacije obavljaju se sumnjivim novcem od strane sumnjivih navodnih vlasnika koji na plodnim zemljiština grade pumpe, hotele, stovarišta i time onemogućavaju ekonomsku eksploataciju tog zemljišta - kaže, za „Novosti“, Popović.

JEDINO SE UNMIK OGRAĐUJE IAKO su se obraćali predstavnicima svih misija na Kosmetu, sa ciljem da zaustave nelegalne privatizacije srpske imovine na Kosmetu, po rečima predstavnika Kancelarije za KiM, jedino je usledio odgovor sa „mišljenjem“ Unmika, po kome kosovska Agencija za privatizaciju nema prava da otuđuje srpsku imovinu.
On navodi da je poslednji slučaj nelegalne prodaje oko 300 hekara imanja u vlasništvu preduzeća „Ratar“ iz Lapljeg Sela od strane kosovske Agencije za privatizaciju, otvorilo ponovo pitanje nezakonite prodaje imanja u srpskom vlasnišvu na Kosmetu.

Osim što nezakonito prodaju imanja koja su u vlasništvu raseljenih Srba, po dolasku međunarodne zajednice na Kosmetu se otuđuje i imovina u vlasništvu preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija.

- Preko Fonda za razvoj, država Srbija je vlasnik svih privrednih subjekata na Kosmetu koji su posle devedesetih godina doživeli svojinsku transformaciju ali je Fond za razvoj i dalje vlasnik više od 50 odsto kapitala tih preduzeća - objašnjavaju sručnjaci i napominju da su poljoprivredni kombinati bili i vlasnici najvećeg dela poljoprivrednog zemljišta u pokrajini.

NA GUBITKU I RADNICI IMOVINA privrednih subjekata na KiM je i imovina deoničara odnosno radnika, zbog čega su, osim države, na gubitku i radnici nelegalno prodatih preduzeća. Međutim, pošto Kosovo nije potpisnik Konvencije o ljudskim pravima, niti je priznata država, utuženje pred međunarodnim sudom u Strazburu povodom nelegalnih privatizacija nije moguće.

- U pitanju su PIK „Kosovo Polje“, PIK „Voćar“ iz Čaglavice, pećka „Pivara“, „Orvin Metohija vino“, vinograski kompleksi u Metohiji i drugi, koji su svi bili u okviru holdinga PKB koji je imao udeo od 50 odsto kapitala i oni su se tretirali kao društvena preduzeća - objašnjava Popović. 

Takve kombinate nelegalno je prodala kosovska Agencija za privatizaciju. Najviše otete, odnosno prodate srpske imovine na takav nezakonit način je uz magistralne puteve Priština - Peć, Priština - Uroševac i Priština - Gnjilane...

Teško je proceniti koliko je tačno do sada na nelegalan način privatizovano srpske imovine, ali je činjenica da se pomenute privatizacije odvijaju i mimo samih zakona Kosova.

Kosovska Agencija za privatizaciju nije funkcionalna jer se od nedavnog ubistva njenog dirktora Dina Asanaja, savet direktora se ne sastaje. Ali, ilegalne privatizacije se i dalje sprovode ispod žita.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (27)

dragan

11.06.2013. 21:22

Dačići i Vučići prodadoše čitavo Kosovo ovo o čemu pišete za njih je to sitnica.

Filip

11.06.2013. 21:34

Cuj 220 milijardi, da nije malo preterano... da je KiM toliko bogato kao sto pricaju ono bi bilo kao Svajcarska, a ne uvek najsiromasnije podrucje.

moja kravica

12.06.2013. 00:08

@Filip - Vrednost i prirodno bogatstvo Kosova i Metohije procenjuje se kao 5000 budzeta republike Srbije...niste ni svesni cega se odricete zarad lazne eu....

lazo

12.06.2013. 07:53

@Filip - A zbog cega na primer Milosevic nije iskoristio da popuni bar 10ak budzeta dok smo bili gladni i zedni 90ih, ako je to toliko bogatstvo dole??

KosovaC

12.06.2013. 13:50

@Filip - Zato sto se ne koristi ispravno...da vidis da dodju ameri i nemci,napravili bi od,mogli da od para dobijenih od rudnih bogatstva kosova naprave novi dubaji,bez pomuke....

Stefan Perovic

11.06.2013. 21:51

Samo se oruzjem moze vratiti Kosovo nazad Srbiji,a chim se Nato pokupi[prosla godine su to vec hteli da urade,pa jos malo odgodili] sledi kontra....Dogodine u Prizrenu!

spavamo sanjamo

11.06.2013. 22:13

@Stefan Perovic - pa onda Zagreb pa Sarajevo, pa Berlin pa sve do Tokija......i onda se probudis u realnosti.

afrim

12.06.2013. 07:46

@Stefan Perovic - ... a ono drhtis od hladnoce jer nemas ni cebe da pokrijes noge...

Gradjevinac

11.06.2013. 21:58

Znate ono , kad se ilegalno napravi kuca pa se posle legalizuje i gotovo.E tako vam je i to....

D. Morrissey

11.06.2013. 22:00

Pa ondak treba da se pita delegacija iz Beograda o cemu su pregovarali u Briselu? Sa Sipatrima hocete da postignete nesto na papiru? Svakom Predsedniku Srbije treba da bude rezidencija na KiM ne u Beogradu pa da zivi mecu Siptarima, ondak bi resavo drugacije kosovski problem.

Divi Zapad na KiM

11.06.2013. 22:14

... i privatne imovine su uzurpirane. A 'srpska' Vlada razgovara sa 'prijateljima' o 'prijateljstvu'...

veerghoen

12.06.2013. 02:11

@ - Ah samo da ta Amerika i zapadni svet podignu ruke od njih.. Da bar nasa deca docekaju to ako necemo mi. Da dozive kako ih Srbija juri prema njihovoj Albaniji.

Jovan

12.06.2013. 02:50

A sto se drzava nije setila pre rata da ima bogatstvo na Kosovu, nego sada kad je sve propalo? Niko ne spominje ogromnu vecinu Srba sa Kosova koji su prodali imovinu za ogromne pare i dosli u nase gradove da glume patriote. Svi smo svesni da su oni zauzeli najbolja mesta u drzavnim preduzecima ne placaju porez , imaju kuce od 500 kvadrata a vode se kao izbeglice. Mnogo smo los narod trebalo bi malo sebe da izkritikujemo prvo a ne da odma optuzujemo druge....

miki

12.06.2013. 11:09

@Jovan - Ja se slazem sa Jovanom jer je u pravu covek.....znam mnoge koji su ziveli na Kosmetu, Sastajali su se nasi srbi sa siptarima sa Kosmeta da sklope biznis, prodali svoje imovine i kuce po 10 puta vise nego sto vrede a posle godine ili dve bajagi su izbeglice i nemoju nista itd itd...mutna smo mi voda i prvo treba poglediti samog sebe u ogledalu pre nego sto pricamo gluposti. Drugo, ako je Kosovo toliko bogato, veruj te mi da bi Kosovo do sada bila najmodernija i najnapredniji region u celoj EU

KosovaC

12.06.2013. 13:48

@Jovan - Dodji saspi to lice nama sa Kosova,ostaces bez zuba,veruj mi...Dokle cete nas stavljati u kos sa njima?!Sta,vise volis pun dzep od slobode?Ako,ti si pravi "srbin"....Nije ni cudo,svi ste vi naslednici vuka brankovica,najvece kukavice i izdajnika...

Rajko

12.06.2013. 08:27

Srpske crkve na Kosovu jednostavno nemaju cenu i nikada nece biti na prodaju, pa je neumesno raspravljati o novcanoj vrednosti imovine. Ali, pre svega, ne primecujem da nekoga u vladi Srbije interesuje sva ta imovina. Zalosno i razocaravajuce, ali je tako.

Walter Rado

12.06.2013. 08:51

"Albanci arče" Sta na srpskom jeziku znzci rec "ARCE"? Koja muslimanska zemlj je odgajila Draganu ZEČEVIĆ? U kojoj MADRASI je naucila rec "ARCE"? Zasto ona pise u Srpskim novinama? Neka se vrati u Tiranu ili Ankaru ako ne voli Srpski jezik. Dragana ZEČEVIĆ definitivno zasluzuje da zivi pod sarija zakonom.

englez

12.06.2013. 10:27

Svaka cast Albancima, rade ljudi za sebe, a sta vi radite, idete u EU. Samo naprijed, bas me interesuje dokle cete dogurati, meni je jasno sta ce biti, ali interesuje me koliko ce Srbijancima trebati da shvate.

Viski

12.06.2013. 11:27

Nikad nisam znao da su srbi majstori koji proizvode zemlju,kojom to tehnologijom ste proizvodili toliko zemlje ?Pa vi ste pravi carobnjaci kad ste toliko vredni zasto i po drugim drzavama ne proizvodite zemlju na primer u Bugarskoj,Rumuniji ili u Rusiji,pa da proglasite da je vasa imovina ,bicete najbogati u svetu...

Agron

12.06.2013. 12:45

Dolazite da kopate zemlju 50cm i uzmite, ostalo ostavljate nama, i ovako je posteno.

Hrvati & Bošnjaci & Albanci

12.06.2013. 19:56

Jel to Novosti organizuju neki besplatan kurs iz srpskog jezika? Koliko komsija na ovoj stranici, nije me jasno sto su razbijali Jugoslaviju kad ne mogu bez Srbije, Srba i srpskog?! :-)))