FBI krade lične podatke sa Googlea, Facebooka i Applea

Novosti online

07. 06. 2013. u 14:57

Nacionalna agencija za bezbednost i Federalni istražni biro kradu podatke od stranih državljana sa društvenih mreža i najvećih internet pretraživača pomoću programa "Prizma"

Administracija američkog predsednika Baraka Obame je pred skandalom! Nacionalna agencija za bezbednost i Federalni istražni biro kradu podatke od stranih državljana sa društvenih mreža i najvećih internet pretraživača pomoću programa "Prizma" koji do sada nije bio poznat javnosti, javlja Washington Post. 

Tajni dokument otkriva kako su podaci prikupljani iz Microsofta, Yahooa, Googlea, Facebooka, PalTalka, AOL-a, Skypea, YouTubea i Applea.

NSA se diči krađom tajni i razbijanjem šifri, često u saradnji sa korporacijama koje joj pomažu pri preusmeravanju podataka i prevazilaženju prepreka.

Program "Prizma" je, navodno, razvijen iz ostataka tajnog programa za domaći nadzor bez sudskog naloga, na čemu je radio tim predsednika Džordža Buša 2007. godine, a od čega se odustalo nakon pritiska medija, tužbi i suda.

Ipak, prvi na saradnju je pristao Microsoft, nakon čega je prikupljanje podataka počelo brzo da raste, uz podršku suda. Pažnja je usmerena na komunikacije u inostranstvu, koje često idu preko američkih servera iako se odvijaju izvan granica SAD-a.

Džejms R. Klaper, savetnik za nacionalnu bezbednost u administraciji predsednika Baraka Obame, rekao je kako su informacije pribavljene na ovaj način među najvažnijim i najvrednijim inostranim obaveštajnim informacijama. Savetnik je istakao da sve podatke koriste za obranu od širokog raspona pretnji.

- Neovlašćeno objavljivanje tog legalnog programa ugrožava mere važne za sigurnost Amerikanaca – tvrdi Klaper.

Borci za zaštitu građanskih prava i sloboda zabrinuti su zbog toga što je reč o sudu koji se sastaje tajno, pred kojim se pojavljuju samo predstavnici vlasti i gotovo ništa ne objavljuje o svom radu.

Prozvane internet firme tvrde kako ne znaju ništa o "Prizmi" i da nisu omogućile vlastima pristup svojim podacima. Reagovale su, kažu, tek na ciljane zahteve za informacijama koji su u skladu sa zakonima i iza kojih stoji sudski nalog.

Iz dokumenta je vidljivo kako NSA smatra identitet svojih privatnih partnera tajnom koju treba strogo čuvati jer bi se mogli povući iz njega ako ih razotkriju. Navodno 98 odsto prikupljenih podataka dolazi iz tri izvora - Yahooa, Googlea i Microsofta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Sasa M.

07.06.2013. 18:24

@ - Ovi Amerikanci su definitivno oboleli od paranoje i manije gonjenja.

Zoran

13.06.2013. 09:07

Taj program beleži ključnu reč.Tako su Srbi u Bosni prilikom potrage za Ratkom Mladićem jedan drugog nazivali Ratko ili Mladiću.I propade im potraga za generalom.