Rata ne pita kada će plata, ali...

Kako vratiti dospele rate zajmova ako su vam prihodi smanjeni ili ste ostali bez posla a kreditno ste zaduženi?

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2013.

20:40

Default images

Prvo što treba da uradite je da se bez odlaganja obratite banci kod koje ste dobili kredit.

Ukoliko je poteškoća u izmirivanju mesečnih obaveza samo privremena, najlakše je reprogramirati obavezu koji podrazumeva uvođenje privremenog grejs perioda, produžetka roka ili reprogram. Naravno, grejs period poskupljuje kredit, jer građanin duže vremena otplaćuje zajam, pa samim tim i kamatu banci.

" Svaki slučaj je specifičan za sebe i rešenje se mora koncipirati u skladu s individualnim mogućnostima. To je u najboljem interesu korisnika kredita a i same banke, u krajnjoj liniji nije ni u interesu banke da pokreće postupak naplate iz hipoteke", kaže za “Blic” Saša Jovanović, direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

U slučaju da je reč o problemu koji nema privremeni karakter kao što je smanjenje mesečnih prihoda bez mogućnosti da se to u narednih nekoliko meseci promeni, u NKOSK savetuju da korisnik, odnosno kupac nepokretnosti, proda sam nekretninu i zatvori svoju obavezu banci. Na taj način bi postigao tržišnu cenu sigurno u većem iznosu nego što bi to bilo postignuto u prinudnoj naplati.

Takođe, jedno od rešenja koje se sugeriše je da se u otplatu uključi sadužnik, ako za to postoji mogućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

14 h

Podeli: