Vesti

0

Bogati kupuju izlaz iz zatvora

Izvor: Novosti

Bogati kupuju izlaz iz zatvora

Ova pravna institucija, naravno, ide u prilog onima koji imaju novac da plate izlazak iz pritvora, kao garanciju da će se uredno odazivati na sve sudske pozive. Zbog toga javnost prihvatanje jemstva neretko tumači kao pravdu za one sa dubokim džepom. Da li će ono biti prihvaćeno, pored težine krivičnog dela u obzir se uzimaju i porodične prilike okrivljenog, imovno stanje, da li je reč o povratniku, da li je delo vršeno u kontinuitetu.

Krajem prošlog meseca sud je prihvatio jemstvo od 600.000 evra koje je u zamenu za izlazak iz pritvora dao Ivan Pavlović Iker, optužen za trgovinu narkoticima. Nešto ranije, za iznos od 400.000 evra iz Centralnog zatvora je do pravosnažnosti presude pušten Anton Stanaj, osuđen tada na šest i po godina zatvora zbog šverca cigareta. Međutim, on je nekoliko meseci kasnije ubijen u Sudanu.

"Jemstvo sud prihvata kada proceni da li je on ponuđen u skladu sa zakonom i da li okrivljeni svojom prošlošću i ličnošću može uveriti sud da će se pojavljivati na pretresima i da neće odugovlačiti postupak i od toga zavisi suma. Ako se nekome isplati da zbog neodazivanja na sudske pozive izgubi nekoliko stotina hiljada evra, to na kraju krajeva nije šteta za državu i društvo. Tada se ono uplaćuje na račun budžeta", kaže za Novosti advokat Tihomir Konstantinović.

To je pre nekoliko godina bio slučaj sa jemstvom od 15.000 evra, koje je preko SPS ponudila Mirjana Marković. Tadašnji Okružni sud u Beogradu je prihvatio ovu cifru, za njom povukao poternicu i rešenje o određivanju pritvora. Ali pošto se nije pojavila na zakazanom suđenju, sve ovo je opozvano, a novac je uplaćen kao vanredni prihod u korist pravosudnog budžeta Srbije.

Ukoliko se kao jemstvo nudi nepokretnost, njenu vrednost procenjuje veštak građevinske struke upisan u registar sudskih veštaka. Uz jemstvo od milion evra, koliko su u nekretninama prikupili njegovi rođaci i prijatelji, na slobodu je posle sedam meseci pritvora pušten Zvezdan Terzić. Nekretnine u vrednosti od 710.000 evra položene su za ukidanje pritvora Milanka Šarančića, bivšeg direktora „Železnica Srbije“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR