Đilas: Ugrožena davanja, Republika nije uplatila novac gradu

Tanjug

06. 06. 2013. u 14:22

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas saopštio je da Republika nije uplatila 100 miliona dinara Gradu, zbog čega su dovedene u pitanje isplate za davanja na gradskom nivou

BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas saopštio je u četvrtak da Republika nije uplatila 100 miliona dinara Gradu, zbog čega su dovedene u pitanje isplate za razna davanja na gradskom nivou.

"Pitam ministra finansija Mlađana Dinkića gde je granica. Dokle više i gde je kraj. Preklinjem, nemojte više to da radite i prestanite, jer će ovo dovesti do potpunog kolapsa grada", rekao je Đilas na vanrednoj konferenciji za novinare.

On je objasnio da Gradu nisu prebačena sredstva od poreza na plate sa obrazloženjem da devet ustanova, čiji je osnivač Grad, nisu uplatile fakture.

Đilas je dodao da se naknadnom kontrolom ispostavilo da je osam, od devet ustanova uplatilo ta stredstva, a da nije uplatila samo Ustanova kulture Grocka i to 2.654 dinara.

"Mi odgovaramo zbog tih 2.654 dinara, Beograd danas zbog toga nema 100 miliona i zato ne može da isplati naknadu za trudnice, za gradski prevoz i razna druga davanja", rekao je gradonačelnik.

On je upozorio da Grad, ukoliko se prekine sa takvom praksom, koju je nazvao maltretiranjem, neće biti ugrožen, ali da, ako ona bude nastavljena, Grad više neće imati sredstava na računu.

"Ako sam ja problem, recite - problem je Dragan Đilas, pa da ga rešimo", zaključio je gradonačelnik.

GRAD NIJE PREZADUŽEN

Đilas je izjavio da je grad na današnji dan zadužen 398 miliona evra i da su tvrdnje o prezaduženosti glavnog grada besmislene.

"Taj ko to izjavi, ja mu predlažem da piše scenario za Bolje živote, Baba gori, a selo se češlja... To je najduhovitiji i najbezobraznji čovek na svetu".

On je naveo da je država za osam meseci zadužena za četiri milijarde, a da su dugovi Beograda četvrtina tog iznosa.

"Svi znate gde su te pare otišle. Lako može da se proveri - u most, bulevar, obdaništa, a nisam primetio gde je otišlo tih četiri milijarde. Beograd nije prezadužen, nego je naše zaduženje u odnosu na republičko malo", rekao je Đilas.

Đilas je naveo i da je Beč, koji ima budžet od 12 milijardi, zadužen za tri milijarde.

On je rekao i da je juče imao sastanak sa EBRD i da mu je preneto da je ta institucija spremna da finansira izgradnju metroa u glavnom gradu Srbije.

"Nisam prihvatio aranžmane da ti neka država da pare pa da njena firma to radi. To smo uradili sa Kineskim mostom i nikad više. To je loše za državu, jer nema tendera. EBRD je to odbijao, ali su juče rekli da prihvataju uz garancije države. Ali, ja nemam mogućnost da uđem sam u taj projekat, bez garancije države", naveo je Đilas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Dragutin Karlovacki

06.06.2013. 14:40

Polako i sigurno upadamo u zonu besparice i u javnom sektoru, (realni sektor vec odavno nema para) Hitno su potrebne mere racionalizacije ali za to politicari nisu sposobni a kocnica tome su i svi oni koji su na budzetu jer gledaju samo svoje d... i pravice otpor kresanju troskova, Ako tako nastave sistem ce se urusiti a onda cemo poceti jedni od drugih da otimamo. Ovi novi takodje nisu svesni opasnosti i ponasaju se kao njihovi demokratski predhodnici

Andjelija Petković

07.06.2013. 07:06

@Dragutin Karlovacki - Pa Dinkića briga baš hoće li narod da preživi njegove ambicije...

Vida

06.06.2013. 18:23

Nemilosrdni, osvetoljubivi i ljudi bez dece ne treba da se bave politikom. Nek se sami pronadju koji su.

Dunja

07.06.2013. 00:54

@Vida - Ja bih dodala beskrupulozni, bahati, samoživi i željni vlasti i fotelja po svaku cenu

Gspovac

06.06.2013. 18:25

Apsolutno podrzavam Republiku, što više nema pare za bacanje u bunar. Djilas bi prvo morao da objasni, kako to da daje subvencije za GSP u iznosu od 100 mil evra godišnje, a gradski prevoznik mu je u ritama? Da objasni gde je nestajao toliki novac, a gradjani se loše voze?

Dunja

07.06.2013. 00:53

@Gspovac - Kakve veze sada ima GSP sa dugom od par hiljada dinara i što Republika koristeći paravan koji je smislila preko noći namerno ometa rad i funkcionisanje Grada

Толе

07.06.2013. 01:06

@Gspovac - Само ти подржавај Републику , после ће ти ђаво бити крив кад не будеш примио плату.

Skretnicar

06.06.2013. 18:53

Ko je kriv : Onaj sto postuje i primenjuje zakon ili onaj koji radi protiv zakona ?Posle odgovora na pitanje sve je politika i z.........

Nikola

07.06.2013. 15:09

@Skretnicar - A koje zakone molim te lepo? One kojima se ništa u suštini neće postići, sem što će narod da ispašta :( Dinkiću je bitno da doprinese hajci na Đilasa i da na sve moguće načine oteža rad i funkcionisanje Grada. Ne mogu da verujem dokle su pojedini političari spremni da idu u pokušajima da unište sve koji nisu u koaliciji sa njima

Ivana

07.06.2013. 06:54

Dinkić je neumeren, a mi ispaštamo. Mene interesuje kad ću da primim platu, nisam odogovorna za neuplaćeneračune. Sram ga bilo.

Janko

07.06.2013. 10:12

Ovog puta podrzavam Dinkića. Velikom rasipniku sa malim rezultatima treba reći - Dosta!! Ovo rasipništvo je trebalo mnogo ranije okončati.

Nikola

07.06.2013. 15:12

@Janko - Na koje ti pa rasipništvo misliš aman čoveče. Zar su nadoknade trudnicama i plate vrtićima rasipnitvo. Što se prvo malo ne informišeš o kakvom je zakonu reč pa onda da komentarišeš

Janko

07.06.2013. 16:48

@Janko - Mogao bi ti da se malo informises, pa da komentarises. Problem sa nadoknadama trudnicama i vaspitačicama traje već 3 meseca. Nije Dinkić megalomanskim projektima upropastio gradski budzet. Most kod Kalafata na Dunavu izmedju Bugarske i Rumunije je zavrsen i kosta 300mil evra, a dugačak je 2km sa 6 traka plus 2 pesačke. Most na Adi je dugačak 908 metara. Da li sada imaš neku predstavu o rasipništvu?

Nikola

07.06.2013. 19:17

@Janko - Bedžet Beograda je uveliko skresan samo iz razloga što je Đilas na njegovom čelu. Kragujevcu su sredstva isplaćena iako imaju dugovanja, a Beogradu nisu. I o čemu onda mi govorimo.