Vesti

0

Državni vrh odgovoran za pad naplate TV pretplate

Autor: RF

Izvor: Beta

Državni vrh odgovoran za pad naplate TV pretplate


"Predlog predstavnika Vlade Srbije da medijski javni servisi pređu na budžetsko finansiranje, a pod izgovorom rasterećenja kućnog budžeta građana, čista je demagogija sa ciljem prikupljanja jeftinih, dnevnih političkih poena", ocenio je Evropski pokret.

Taj pokret se zapitao odakle državi dodatnih 100 miliona evra za finansiranje javnih servisa u vreme dok se danima vode rasprave na svim nivoima o mogućem bankrotu zemlje.

"Ukoliko njihov predlog prođe i javni servisi dođu pod neposrednu kontrolu države, medijske slobode se gube, država dobija kontrolu nad uređivačkom politikom dve velike kuće, a građani nove namete kako bi se budžetska rupa popunila", navodi se u saopštenju.

Povodom najava da će za vikend biti doneta odluka o modelu finansiranja javnih servisa, Evropski pokret je izrazio nadu da to neće biti odluka uskog kruga ljudi iz samog vrha vlasti.

"Ne sme se izgubiti iz vida činjenica da u Vojvodini pored Srba živi preko 25 nacionalnih ili etničkih zajednica, čiji se interesi štite kroz programske sadržaje Radio-televizije Vojvodine, što se od komercijalnih medija ni u kom slučaju ne može očekivati", navodi se u saopštenju.

Evropski pokret je podsetio da je većina javnih servisa u Evropi finansirana kroz pretplatu ili poreze od strane građana, smatrajući ih svojom medijskom kućom, svojim vlasništvom.

"Mada kao zemlja nemamo dugu tradiciju po pitanju javnih servisa, nužno je da se sa izgradnjom te institucije nastavi. Glavni preduslov jeste da se građanima konačno pojasni i objasni uloga javnih servisa u savremenim demokratskim društvima", piše u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR