Država diže ruke od loših firmi

Bez autora
Jun 05 2013

Sudbina svih 175 preduzeća u restrukturiranju biće poznata do juna 2014. godine. U Akcionom planu ministarstva, koji je usaglašen sa Svetskom bankom, ova preduzeća (neprodata, poništena privatizacija) svrstana su u nekoliko grupa. Na prvom spisku su preduzeća koja mogu da opstanu, a strateški su važna, kao što je RTB Bor, rudnici Resavica, koji zapošljavaju po 5.000 ljudi, uključujući i ona iz oblasti vojne industrije. U drugoj grupi su firme čija će imovina biti ponuđena kupcima bez dugova. U trećoj su ona u kojima je postupak pripreme za privatizaciju okončan, ali je ostala neka imovina i do desetak zaposlenih. Njih čeka reorganizacija ili stečaj. Očekuje se da Akcioni plan završetka restrukturiranja 175 preduzeća Vlada Srbije usvoji narednih nedelja. Stečaj nije kraj preduzeća, već novi početak kroz prodaju imovine u drugačijem postupku privatizacije od dosadašnjeg. U stečaj ove godine odlaze preduzeća koja više nemaju imovinu i već godinama ništa ne rade.

Država diže ruke od loših firmiSudbina svih 175 preduzeća u restrukturiranju biće poznata do juna 2014. godine, izjavio je za „Politiku” Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede.

U Akcionom planu ministarstva, koji je usaglašen sa Svetskom bankom, ova preduzeća (neprodata, poništena privatizacija) svrstana su u nekoliko grupa. Na prvom spisku su preduzeća koja mogu da opstanu, a strateški su važna, kao što je RTB Bor, rudnici Resavica, koji zapošljavaju po 5.000 ljudi, uključujući i ona iz oblasti vojne industrije. U drugoj grupi su firme čija će imovina biti ponuđena kupcima bez dugova. U trećoj su ona u kojima je postupak pripreme za privatizaciju okončan, ali je ostala neka imovina i do desetak zaposlenih. Njih čeka reorganizacija ili stečaj.

Ljubić očekuje da Akcioni plan završetka restrukturiranja 175 preduzeća Vlada Srbije usvoji narednih nedelja.

– Stečaj nije kraj preduzeća, već novi početak kroz prodaju imovine u drugačijem postupku privatizacije od dosadašnjeg – kaže Ljubić. – U stečaj ove godine odlaze preduzeća koja više nemaju imovinu i već godinama ništa ne rade.

Ministarstvo privrede će nastojati da sačuva što više radnih mesta u preduzećima koja imaju proizvod za domaće i strano tržištu, što im omogućava održivo poslovanje. Uostalom, borba za svaku fabriku i svako radno mesto slogan je ovog ministarstva u 2013. godini, ističe Ljubić.

Mlađan Dinkić, ministar finansija i privrede, rekao je nedavno da razgovara sa „Fijatom” oko ulaganja u IMT i IMR, jer ta italijanska kompanija ima sličnu proizvodnju poljoprivrednih mašina. On je naveo da bi to ulaganje bilo slično zajedničkoj investiciji države i „Fijata” u fabriku automobila u Kragujevcu, ali da se o strateškom partnerstvu za ove firme razgovara i sa kompanijama iz Belorusije.

Industrija mašina i traktora dobiće ove godine pomoć države od 10 miliona evra. Planirano je povećanje proizvodnje i zapošljavanje još 200 radnika do kraja godine, najavljuje Ivković.

Država će Industriju mašina i traktora Beograd u restrukturiranju ove godine podržati sa 10 miliona evra, kako bi omogućila da fabrika od 2014. počne samostalno da radi bez pomoći Vlade Srbije, izjavio sredinom maja predsednik Skupštine IMT-a Branislav Ivković. On je rekao da će država kroz subvencije i povoljne kredite za kupovinu domaćih proizvoda učiniti da IMT ove godine proizvede 1.500 traktora, što je za trećinu više nego prošle godine.

Prema podacima Agencije za privatizaciju, poslovni gubitak preduzeća u restrukturiranju u 2011. godini bio je oko 200 miliona evra. Prosečna neto zarada te godine, izračunata na osnovu podataka dostavljenih iz tih preduzeća, iznosila je oko 30.000 dinara, a u 2012. godini 33.000 dinara.

U budžetu za 2013. ovim preduzećima je rezervisano 2,4 milijarde dinara. Krediti koji se odobravaju ovim koriste se uglavnom za finansiranje trajnih obrtnih sredstava, odnosno nabavku repromaterijala, energenata, isplatu zarada i za ostale potrebe finansiranja tekuće likvidnosti.

Podaci Agencije za privatizaciju kazuju da je 175 preduzeća u restrukturiranju za sve poreze i socijalne doprinose u 2012. godini dugovalo oko 150 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik