Kandidat za predsednika Gradskog odbora Demokratske stranke u Beogradu Dragan Šutanovac traži da se izbori za prvog čoveka demokrata u prestonici zaustave zbog brojnih nepravilnosti, saznaje Danas iz više izvora u DS. Portparolka demokrata Aleksandra Jerkov rekla je našem listu da su se nadležni stranački organi već izjasnili o Šutanovčevim primedbama, od kojih je jedna prihvaćena. Iz izbornog štaba protivkandidata Balše Božovića, s druge strane, poručuju da će izborne procedure i pravila, kakve god da su, podjednako važiti za obojicu.

Primedbe na izborni proces su u ime Šutanovca napisali član i zamenik člana Gradske izborne komisije i to u pismu u koje je Danas imao uvid, a u kojem se navodi da je utvrđen niz nepravilnosti u izbornom postupku na osnovu kojih se sumnja u namere organa za sprovođenje izbora u pogledu ravnopravnosti svih kandidata, zbog čega se traži zaustavljanje izbornog procesa.

U pismu se navodi da je Gradska izborna komisija donela odluku da u biračkim odborima mogu biti imenovani samo članovi koji su upisani u bazu članstva stranke u Beogradu. Zamerka je da Statut DS i svi opšti akti ne ograničavaju pravo kandidatu da imenuje svoje predstavnike ni po kojem osnovu, pa ni u pogledu njihovog prebivališta.

Primedba je i da je Izborna komisija odlukom da se glasanje obavi 5, 6 i 7. juna van biračkih mesta prekoračila granice svojih ovlašćenja i dovela u pitanje demokratičnost procesa jer dan za glasanje može da bude samo jedan.

Članovi IK iz Šutanovčevih redova navode i da je četiri dana pre izbora utvrđen prestanak članstva u stranci za ukupno 1.407 članova i to nakon zaključivanja biračkog spiska, a bez odluke Statutarne komisije o njegovom ispravljanju.

Poslednja primedba se odnosi na obavezu Gradskog odbora da svakom članu u Beogradu dostavi materijal u kome su ravnopravno predstavljeni kandidati, ali da je GrO dostavio materijal kojim je predstavljen samo jedan kandidat – Balša Božović. Kako se dodaje, članovi gradske organizacije nisu obavešteni ni o adresi biračkog mesta na kojem bi trebalo da glasaju.

Portparolka DS Aleksandra Jerkov za Danas kaže da odluku o eventualnom otkazivanju ili pomeranju izbora može doneti samo Izvršni odbor stranke, koji ih je i raspisao. Međutim, kako kaže, pošto su se o primedbama Dragana Šutanovca izjasnili svi nadležni stranački organi, sednice Izvršnog odbora o toj temi neće biti. Jedina primedba koja je prihvaćena je da glasanje za predsednika DS u Beogradu neće trajati tri dana, već samo jedan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari