Ekonomija

2

Slab odaziv za besplatne kilovate

Izvor: Novosti

Slab odaziv za besplatne kilovate

Naime, do kraja aprila, 46.910 građana dobilo je socijalnu kartu za besplatu električnu energiju, naspram 250.000 ugroženih, koliko ih na ovu beneficiju ima pravo.

Podaci o građanima, koji se prijavljuju kod lokalnih samouprava, još se prikupljaju.

"Još ne znamo da li je u maju možda bilo veće interesovanje za besplatne kilovate" kažu u EPS-u. "Svakako očekujemo veći odziv, jer su ljudi sada bolje upućeni u proceduru. Koliko je novih građana apliciralo znaćemo kada dobijemo podatke dustribucije".

U Ministarstvu energetike objašnjavaju da potrošači imaju priliku da se tokom čitave godine prijave za status energetski zaštićenog kupca.

"Kada god se budu prijavili, građani koji ispunjavaju uslove moći će da steknu pravo na besplatnu struju " kažu u Ministarstvu. "To pravo im ističe po završetku godine, kada će morati ponovo da apliciraju. Očekujemo da će se građani za ovu beneficiju više prijavljivati na jesen, pred početak grejne sezone".

Iako je lista onih koji mogu da dobiju besplatne kilovate duga, veliki broj njih ne može da aplicira zbog duga za struju. Iz istog razloga je i prethodne beneficije za siromašne koristilo svega 20 odsto potrošača koji na to imaju pravo. Tako, na evidenciji EPS bilo je 107.000 socijalno ugroženih kupaca električne energije, ali je te olakšice uzimalo svega 22.000 domaćinstava.

Uredba Ministarstva energetike, koja bi trebalo da štiti siromašne građane, daje tročlanoj porodici 160 kilovata besplatno. Ipak, njihovo brojilo ne sme da otkuca više od 400 kilovata za mesec dana, ili će izgubiti beneficije. Ako potroše između 320 i 400 kilovata - država im ukida polovinu besplatne električne energije.

"Građani koji premaše dozvoljenu potrošnju 2,5 puta, ne gube trajno pravo na besplatne energente, već samo za mesec u kome su napravili veći račun od dozvoljenog " kažu iz Ministarstva energetike.  Oni već narednog meseca mogu ponovo da dobiju kilovate od države, ako im potrošnja bude manja od predviđenog limita.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Miloš

Procedura je preterano komplikovana. Još se obnavlja na svakih godinu dana. I moja porodica ispunjava ovaj uslov ali nismo aplicirali.

milan

treba da izvadim cetiri izvoda za nas ukucane. moj izvod moram da vadim u drugom gradu ,vencani list opetu drugom gradu , papir iz katastra gde sada zivim i katastra u opstini gde sam rodjen za sve to mi treba odredjena suma novca koju ja nemam treba da podignem neki manji kredit ukupna primanja su nam 20000 din za nas cetvoro i sta ako nekim slucajem zbog necega ne steknem uslov ,,da se ubijem jes da nemam nikakvih drugih prihoda ni zemlje osim cetri ara gde je kuca,, mozda ce mi reci imas pet kvadrata stambenog prostora viska ,, to je razlog zasto nisam podneo zahtev