Arinc: Provokatori i obavještajne službe stoje iza nereda u Turskoj

0
7

Turska – Zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinc, komentarišući nerede u Istanbulu, tokom sastanka vladajuće Partije pravde i razvoja (AK Parti) izjavio je da neke obavještajne službe i provokatori žele da stvore nerede i tenzije u Turskoj.

“Očigledno je da neki krugovi žele da Turska postane zemlja u kojoj se lako mogu izazvati razni incidenti. Sjetimo se i provincije Reyhanli gdje su se desile eksplozije. Obavještajne službe nekih zemalja i razni provokatori stoje iza ovih nareda, ali sam ubijeđen da neće uspjeti u svojim namjerama da izmanipuliraju građane Turske i unište socijalno tkivo zemlje”, rekao je Arinc.
Istakao je da svaki građanin ima pravo da se protivi premještanju stabala naglasivši da “niko nema pravo da stvara haos i nerede u društvu”.
“I sam bih se usprotivio ilegalnoj sječi drveća i stabala. Moramo paziti na okoliš i dijelim zabrinutost svih građana koji istinski žele da se posveti veća pažnja zaštiti zelenih površina i okoliša. Ali očigledno je da su demonstranti u parku Gezi u centralnoj Istanbulskoj četvrti Taksim pokušali da zloupotrijebe cijelu situaciju oko stabala i pokrenu građane protiv vlade”, rekao je Arinc.
Napomenuo je da će biti ispitani svi navodi o prekomjernoj upotrebi sile prilikom intervencije policije protiv okupljenih demonstranata u parku Gezi.
“Pojavile su se nemile scene u Istanbulu jučer, ali sam siguran da policija nije uradila ništa ilegalno. Mislim da je policija samo radila svoj posao kako bi osigurala sigurnost građana i uvela red i mir”, dodao je Arinc.
Istakao je da je cilj premještanja starih stabala u parku Gezi bio da se proširi prostor za pješake u tom djelu Istanbula.
“Nije se premjestilo ništa što nije bilo potrebno za tu namjeru. Također, stabla su prebačena u jedan drugi dio grada gdje su zasađena. Provokacije su tako nepotrebne jer je aktuelna vlada do sada posadila velike zelene površine”, kazao je Arinc.

(trtbosanski)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.